Jorden runt med stopp i USA

USA flaggaUSA är det fjärde största landet, till sin yta, i hela världen. Landet är känt för sin storlek, sina skyskrapor, sin varierande natur och sitt sätt att planera städer på. I landet finns både storstadsområden och naturområden som består av öken, berg och skogar. Det finns infranät som sträcker sig över hela landet och består av både tåg, flyg, bilar och bussar.

Geografi

Landet är beläget i mellersta och norra Nordamerika och består av 50 delstater samt ett distrikt. Även ön Hawaii hör till landet och är en ögrupp som ligger i Stilla havet. Omkringliggande länder är Kanada och Mexiko. De har också fem befolkade och nio obefolkade territorium runt om i världen.

new-yorkI landet finns både höga berg – klippiga bergen – i väst som sträcker sig från norr till söder genom hela landet. Dessa uppgår till en höjd av 4 300 meter över havet. Västerut finns det även öknar som går utmed kusten mot Stilla havet. Det finns även aktiva vulkaner i Aleuterna, Alaska samt på Hawaii.  Längs med kusten som vätter mot Atlanten finns det skogar, stora sjöar och grässlätter.

Bästa tiden att besöka USA

Klimatet i USA är väldigt varierande beroende på vilken del av landet man befinner sig i. I de norra delarna av landet är det ett fuktigt kontinentalklimat och i södra delarna är det fuktigt och subtropiskt. I både Florida och Hawaii är det tropiskt klimat. På bergen i landet är det så kallat bergsklimat och längs med kusterna är det medelhavsklimat. I Alaska är klimatet subarktiskt.

I vissa delar av landet, till exempel New York, är det samma årstid samtidigt som den som är i Sverige och temperaturen på vintern går mellan -1 till 5 grader mellan november och april. På andra platser i landet, till exempel Miami, Los Angeles, San Francisco, Key West och Orlando är temperaturen mellan 15-29 grader året runt och i vissa undantagsfall kan temperaturen sjunka till 10-13 grader under december. Under sommaren är nederbörden som högst i de flesta städer med undantag för Los Angeles och San Francisco där den är låg året runt och som högst under senhösten och vintern.

Historia

Ursprungsbefolkningen tros ha kommit till landet från Asien från mellan 12 000 och 40 000 år sedan. Denna befolkning skapade ett avancerat jordbruk, säregen arkitektur och politiska system med statsstater. De hade språk- och skriftsystem de brukade, kunskap om hur naturen var beskaffad, hade kunskaper om astrologi, filosofi, religion och geografi. De byggde båtar så de kunde frakta på vatten, verktyg så de kunde jaga och hantera naturen och slädar för att lättare ta sig fram. De kultiverade både växter och djur. Släktskapssystem var väl utformade och det fanns olika lokalsamhällen som styrdes på de mest varierade sätt. De odlade bland annat tobak, kaffe, majs, bönor, pumpor och vildris.

Ursprungsbefolkningen bestod i huvudsak av indianer, inuiter och aleuter. De hade olika ritualer och kreativa processer där de skapade konstnärliga träarbeten, skulpturer, masker och totempolar. De hade gåvogivningar där de delade med sig av sina resurser till andra. Det fanns egalitära samhällstyper som bestod av stammar och stamförbund. Vissa folk levde som jägare och samlare och jagade till exempel buffel.

Den första europén som kom till USA’s kust tros vara Leif Eriksson och detta tros ha varit omkring år 1000 som reste från Grönland. I slutet av 1400-talet åkte Christofer Columbus till landet och han tillsammans med sina efterföljare började sprida sjukdomar och döda ursprungsbefolkningen och stal deras kunskaper och sätt att leva. Det togs dit förslavade personer från Afrika som skulle jobba för européerna. Olika personer från Europa bosatte sig även i landet och började skicka över varor till Europa. Även olika djur togs med till kolonierna.

KahanamokuKolonisatörerna ansåg inte att ursprungsbefolkningen hade rätt att vara i sitt egna land och införde en lag, Indian Removal Act, som formellt sätt gick ut på att indianerna frivilligt skulle vilja flytta till någon annanstans. I praktiken skedde det dock inte på detta sätt utan påtvingat med hot och våld från kolonisatörerna. Vissa stammar som vägrade att lämna sin plats fick stöd av de afrikanska slavarna som flydde från plantagen. Den amerikanska regeringen som hade skapats ansåg att det var nödvändigt att starta krig mot stammarna som vägrade förflytta sig, och kriget pågick under nästan tio år när regeringen slutligen gav upp på att jaga de kvarvarande personerna som tillhörde stammen. Andra stammar på andra platser gick snabbare att få bort och döda, då dessa var mindre och därför inte kunde göra lika kraftigt motstånd.

Sedan dess har regeringen och landet blivit mer etablerade och fortsatt att kriga med resten av världen i oräkneligt antal krig och har dödat miljarder människor. Landet ansågs länge – framför allt av sig själv – vara det främsta landet i världen. Under 2000-talet påbörjades dock ett paradigmskifte där Kina är på väg att bli det ledande landet över världen.

Intressant om USA / varför besöka USA

hollywoodI USA går det att vandra i naturen, åka till Alaska och studera isbjörnar eller åka till Havasu Falls i Colorado. Havasu Falls är ett stort vattenfall som faller från höga berg ner i en liten sjö. Runtom finns träd och stora stenar som skapar en fin utsikt och gör det möjligt att klättra upp och kolla på vattenfallet från flera olika vinklar. I Colorado går det även att sandsurfa i Great Sand Dunes National Park. Platsen ligger i närheten av ett skidberg i samma område och är den största sandhögen som finns i hela USA! Temperaturen där kan uppgå till 65 grader så det rekommenderas att man besöker platsen på morgonen, kvällen eller natten.

Statue of liberty in New York cityI Florida finns ett högt utsiktstorn, Shark Valley, i Everglades nationalpark. Dit går det att promenera eller cykla och från utsiktstornet kan man se många skogar och miljontals alligatorer som finns i närheten. Om man gillar att klättra och gå länge kan man även uppskatta Haikutrapporna, även kallade Starway to Heaven, som finns på Hawaii och är en vandringsled som består av jättemånga trappsteg. Idag finns det en skylt vid trapporna som säger att man inte får gå på dem, men det går att göra det ändå – och då kan man i värsta fall få böter. Men vad gör väl lite böter om man får ta del av utsikt över en hel ö och gå på evighetslånga trappor?

Att resa Jorden runt med stop i USA är något vi rekommenderar då det finns otaliga många platser att stanna till vid. Mer information om USA kan du hitta på USA:s officiella webbplats för turism

Du kanske även gillar...

1 svar

  1. Lasse skriver:

    Bodde i USA i 6 år, så stort land med så mycket att utforska. Rekommenderas!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *