Hawaii – Resa jorden runt med Hawaii

hawaii-flaggaHawaii är en av delstaterna i USA och är unik till sin karaktär då det är den enda delstaten som enbart består av öar. Belägen i Stilla havet och med sin närhet till både Amerika, Japan och Australien gör att den geografiska bredden inte blir lika påtaglig som den annars, på vissa platser, kan upplevas vara! Det varma, tropiska klimatet och den makalösa naturen med både vulkaner, vackra stränder och skogar som finns på ön gör det till en plats som är fantastisk att vistas på!

Geografi

Delstaten består av en vulkanisk ökedja, kallade Hawaiiöarna, och består av totalt flera hundra öar. Det finns åtta öar av dessa som brukar räknas som primära, vilka (uppräknade söderifrån till norrut) är Hawaii, Maui, Kahoolawe, Lanai, Molokai, Oahu, Kauai och Niihau. Den förstnämnda är den största av dem och kallas ibland för ”The Big Island” för att namnet inte skall blandas ihop med namnet på själva delstaten med samma namn. Landets yta växer regelbundet i och med att det finns aktiva vulkaner – framför allt Kilaueas – som får utbrott då och då vilket gör att lavan blir till ny mark.

hawaii-vulkanPå öarna finns det både större och mindre städer; kuststäder, bergsstäder, lästäder och städer placerade mer mot de centrerade delarna av öarna. Huvudstaden heter Honolulu och där bor omkring 400 000 personer.

De två högsta bergen i landet är Mauna Kea på 4 205 meter över havet och Mauna Loa vilket är en vulkan som är 4 176 meter över havet.

Bästa tid att resa till Hawaii

Temperaturen i landet är ganska jämn året runt och går mellan 26-30 grader som mest och som minst ligger den mellan 18-22 grader. Vattentemperaturen är även den jämn året runt och ligger mellan 23-27 grader. Som varmast är det mellan augusti och oktober. Antalet soltimmar är som allra högst – med tio stycken – i juli. Resten av året är det mellan 7-9 soltimmar för det mesta, med undantag för december där det ”enbart” är sex stycken. Regndagarna är som flest i juli och april (18 stycken) och det renar minst under januari och februari (13 stycken). Resten av året regnar det mellan 15-17 dagar.

Klimatet i landet är tropiskt. Jämfört med andra länder med tropiskt klimat är temperaturen och luftfuktigheten i Hawaii något längre än den är i andra länder i samma klimatzon. På grund av de höga höjderna och bergen som finns på öarna är det dock inte enbart varmt på ön utan vid de högsta bergstopparna kan det förekomma snö! Detta gäller framför allt på Mauna Kea och Mauna Loa och mellan november och fram till juli.

hawaii-vackertPå ön Mount Walaleale regnar det en hel del och räknas som världens näst mest regnfyllda plats! Årligen regnar det omkring 11 meter där.

Områden som kategoriseras som ”turistområden” har medvetet valt ut att placeras på ställen där vädret är ”bättre” än i andra delar på ön. Med detta finns det både fördelar och risker. Fördelarna är att personer från väst kan tendera att vara kräsna och kinkiga när det kommer till ”dåligt väder” (dit de räknar regn, snö, åska, molnighet, kyla, vind och liknande). Det dåliga med detta kan dock vara att de inte får en fullt så nyanserad bild av en plats som den egentligen är, utan istället reduceras och beskrivs länder utifrån vad turistmarknaden framhäver och beskriver den som.

Det blir plötsligt till en fråga om tolkningsföreträde; vem har rätt att definiera ett land och det som innefattas i det? Turistmarknaden eller de egna landborna? Personer som är bosatta där har tveklöst större insikt i hur just deras öar och platser är beskaffade och fungerar. Det kan också anses märkligt att besöka en plats i världen som beskrivits efter västs preferenser. Vad blir egentligen skillnaden från vardagslivet då – annat än att den fysiska och geografiska platsen är en annan än den annars är?

Hawaiis Historia

Det tros att det har bott personer på öarna sedan omkring 300-talet. I och med att öarna funnits mycket längre tid än så har folk med stor sannolikhet både besökt och bott där innan dess också. Växt- och djurlivet som fanns på ön tros ha kommit dit på egen hand, till exempel i form av fåglar som flugit dit och andra djur som tagit sig dit på egen hand och fått med sig växtlighet av olika slag. Bosätterna som flyttade dit på 300-talet gissas vara från det Polynesiska folket som kom dit från Bora Bora, Raiatea och Marquesöarna. Personerna hade en stor kunskap inom båtbygge och var ute och reste en hel del runtom de olika öarna som finna på Stilla havet. De hade även stor kunskap inom navigering vilket gjorde att de visste var de befann sig och kunde ta sig till de platserna de ville.

Folket kom till Stilla havsområdet för omkring 3 000 år sedan. När de flyttade till nya öar tog de med sig vissa grödor och djur på båtarna de reste med för att kunna ha ett startkapital av mat när de kom till den nya ön. Anledningen till att vissa flyttade från en ö till en annan var på grund av att befolkningsmängden efter ett tag ofta blev stor på öarna och då ansågs det bättre att vissa av personerna bosatte sig på en ny ö istället för att riskera att alla på den ursprungliga ön dog av svält. Om vissa flyttade skulle det vara större sannolikhet för alla att överleva.

Under slutet av 1700-talet kom britter till ön och började förklara krig mot ursprungsbefolkningen. Detta uppskattades inte alls av lokalbefolkningen och ”huvud”-britten dog i striden.

hawaii-kulturSenare, under slutet av 1800-talet, började amerikanska missionärer försöka inkräkta på Hawaii. Trupper från amerika åkte över till öarna och dödade viktiga personer i deras systemorganisation och tvingade på lokalbefolkningen republik där amerikanerna var de som styrde och ställde i landet. Detta innebar att landets självständighet drastiskt dödades av amerikanerna, som dessutom krävde att lokalbefolkningen skulle skriva på en mängd avtal som gav amerikanerna rättigheter samtidigt som lokalbefolkningen fråntogs sina. Avtalet gjorde bland annat så att inga asiatiska immigranter eller lokalbefolkningen hade några administrativa befogenheter över landområdet eller befolkningen och samtidigt sattes en ny lag in som i praktiken gjorde så att enbart européer och amerikaner hade rösträtt i landet. Detta pågick fram tills 1959 när Hawaii blev till en av USA:s delstater och med andra ord fortfarande är under amerikanskt styre och inte självständiga.

Intressant om Hawaii / varför besöka Hawaii

I Hawaii finns det en mängd olika saker att göra. Bland annat finns det Honolulu Museum of Art som är ett museum för både konst och historia. Utifrån sett ser byggnaden nästan ut att kunna vara en byggnad innehållandes vad som helst, men på insidan av den är det alldeles makalösa konstverk och hantverk som finns att kolla på. Det finns en mängd olika rum med både tavlor, installationer, statyer och andra former av verk.

hawaii-djurOm man är intresserad av natur finns det fantastiska platser att hajka på, bland annat i djungeln, längs stup och bergkammare. Det går att promenera både längs med kusten och mer inåt land.

Hawaii (ön) går det att klättra upp på den aktiva vulkanen, vilket även är en av de mest aktiva vulkanerna i hela världen! Här går det att se lava och när lavan rinner ner i vattnet bredvid. En vacker och storslagen sak.

På Honolulu finns det Gamla Stan där det går att studera en mängd gamla byggnader, såsom Iolani Palace, samt den första kyrkan och deras stadshus.

Det går också att promenera till Lanikai Pillboxes (Oahu) och kolla på soluppgången där, vilket sägs vara en oerhört vacker sak att se.

Hawaii är en fantastisk ök med mycket traditioner och ett underbart väder, ett måste på jorden runt resan! Mer information om Hawaii kan du hitta på deras officiella webbplats för turism.

Du kanske även gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *