Påskön – Resa jorden runt med stopp på Påskön

paskon-kulturPåskön är en ö i Stilla havet som ligger väster om Sydamerika. Ön tillhör den chilenska regionen Valparaíso. Huvudstaden på Påskön är Hanga Roa. Ön är framför allt känd för sina 1 000 stenstatyer (moai) som finns i varierande storlek och är utplacerade längs hela kusten. Dessa är huggna ur vulkanen Rano Rarakus och sluttningar från både dess in- och utsida. Ett mycket intressant och vackert resmål.

Geografi

Formen på ön är trekantig då den bildades av tre underjordiska vulkaner. Utöver dessa tre vulkaner finns det även en stor mängd krater på ön samt flera vulkaner. De senaste vulkanerna som var aktiva var det dock för omkring 2 000 år sedan. Ön består framför allt av stenslätter och viss vegetation med växtlighet. Den högsta punkten på ön är Terevaka vilken når 507 meter över havet.

Klimatet på ön är subtropiskt och den genomsnittliga temperaturen ligger omkring 22 grader. Årligen regnar det 1130 mm och som varmast och fuktigast är det under december och februari. Det är som kallast mellan juni och augusti.

Bästa tid att resa till Påskön

paskon-naturTemperaturen på påskön ligger året runt mellan 19-25 grader som varmast och mellan 16-21 grader som kallast. Allra varmast – 24 och 25 grader – är det mellan december och april och som kallast – mellan 19 och 20 grader – är det mellan juni och oktober.

Vattentemperatuen ligger hela året mellan 20-25 grader. Antalet soltimmar är som flest mellan december och mars och som lägst fyra timmar mellan juni och augusti. Regndagarna är som flest mellan januari och mars (8-9 stycken per månad) och resten av året är det mellan 3-7 regndagar per månad. Med andra ord regnar det inte särskilt många dagar alls på Påskön.

Historia

Påskön har varit befolkad sedan åtminstone 400 år f.v.t. och det finns uppteckningar som visar på att det fanns minst tre olika hustyper de hade vilka är unika i sin sort och inte har återfunnits på någon annan plats på jorden. De odlade bland annat sötpotatis, bananer, sockerrör och hade hönsuppfödning. Det förekom även fiske med nät och trä, där man fiskade fisk och skaldjur. Tidigare fanns även palmskogar på ön men det misstänks att dessa träd användes till att bygga båtar för att resa eller fiska, och finns idag inte kvar längre.

Under 1700-talet kom européer till ön och hade med sig råttor och det finns idag teorier om att det var dessa som gjorde att träden på ön dog ut, då dess rötter var smala och råttorna åt upp dem. Innan européerna kom till ön var det omkring 3 000 – 4 000 personer som bodde där och snabbt efter deras intåg fanns enbart 175 personer kvar vid liv. Detta var en följd av de sjukdomar som personerna förde med sig från Europa, på grund av slavjägare som förde bort en stor del av befolkningen och på grund av utvandring.

Idag finns inte särskilt mycket av den tidigare traditionella kulturen kvar och har istället ersatts med spanska som språk och europeiska influenser när det kommer till levnadssätt.

Intressant om Påskön varför besöka Påskön

peru-stranderDet är vanligt att personer som besöker ön åker och kollar på Moai. Det finns både färdiga och halvfärdiga statyer att kolla på. De färdiga är utplacerade längs kusten och de haölvfärdiga är kvar i klipporna. Invånarna började tillverka dessa statyr för över 1 000 år sedan och varje stam och klan högg sina egna statyer vars syfte var att hedra döda hövdingar. Den döda kunde på så sätt fortsätta hålla ett öga på byn som låg i anslutning till platsen statyn placerades på. Varje staty har sitt eget namn. De allra flesta av statyerna är riktade så att ansiktet blickar inåt mot ön, detta berodde på att de enligt berättelser på ön vandrade mot platserna de vakade över med hjälp av krafter som fanns.

Påskön är ett mycket mystigt plats, kolla gärna på videon nedan. Ännu mer information kan du hitta på Påsköns webbplats för turism.

Du kanske även gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *