Peru – Resa jorden runt med stopp i Peru

peru-flaggaPeru är ett land beläget i västra delarna av Sydamerika. Grannländerna är Ecuador, Colombia, Chile, Brasilien och Bolivia och intill landet ligger även Stilla havet. Landet består av fantastiskt fin miljö som bland annat består av höga berg med mycket skog och otrolig utsikt,  städer med häftig och innovativ arkitektur och ständig närhet till vatten i sjöar, floder eller hav. Djurlivet och den ekologiska mångfalden är stor och det finns bland annat lamor som bor högt uppe på bergen! Ett land med en lång historia och en fantastisk plats att vara på!

Geografi

Landet är beläget i Sydamerika och kan delas in i tre olika klimatzoner, vilka är öken, berg och djungel. Längst västerut är det ett ökenområde som går utmed hela kusten med undantag för flertaget djupa dalgångar som är bördiga. Därefter är det en bergskedja som sträcker sig mot öster och därefter finner man Amazonas djungler som är vid den Brasilianska gränsen.

peru-kartaKlimatet går från att vara ökenklimat i ökenzonen, till tempererat och kallt klimat vid bergsområdena och slutligen subtropiskt i djungeln.

Det inträffar ibland naturkatastrofer av olika slag i landet, däribland vulkanutbrott, översvämningar, jordbävningar, jordskred och tsunamis. Detta leder ibland till att en större mängd människor dör. 

Bästa tid att resa till Peru

Temperaturen i landet är jämn året runt och ligger mellan 28-32 grader. Varmast är det i januari-april (30-32 grader) och som ”kallast” i november med 28 grader. Den lägsta temperaturen i landet under året är mellan 22-24 grader året runt. Vattentemperaturen ligger mellan 27 och 29 grader och antalet soltimmar mellan 5-8 timmar per dygn.

Det regnar som mest mellan maj och december, mellan 17-24 mm, och som minst mellan januari och april, då det regnar mellan 7-9 mm.

Perus Historia

Peru har varit befolkat sedan ungefär 10 000 år f.v.t. Peru var bland annat ett av länderna där inkafolket bodde från 1400-talet och fram tills spanjorerna kom. Även en större mängd andra civilisationer och folk bodde i Peru, däribland Chavin, Paracas, Nasca, Mochica, Chanca, Collowa, Chimu, Chincha, Wari och Tiahuanaco.

peru-kulturFolket ägnade sig bland annat åt att odla grödor, hade jordbruk, bygga stora byggnader och Solporten vid Titicacasjön, bygga städer och tempel. Bland annat Chavínfolket tillverkade även keramiska föremål, organiserade territorier, skapade metallbetsteknik i form av lödning, lärde sig kontrollera temperaturer (vilket bland annat är en föreutsättning när man tillverkar keramiska föremål) och hade en stor kunskap inom textilier och klädestillverkning. De lade grunden och höll på med ett handelsnätverk som ledde till att jordbruket kunde spridas. De började tämja djur, däribland lamor, och använde dessa för att frakta saker på.

Konsten som skapades av dem är extremt vacker och arkitekturen är komplex och mångfaldig. De skapade sig säregna stilistiska stilar när de tillverkade konstruktionen av bland annat tempel vilket än idag är konststilar som är vitt spridda och internationellt kända.

Intressant om Peru / varför besöka Peru

peru-naturNär man besöker Peru kan man bland annat gå och studera deras konst och arkitektur. Deras natur och miljöer är fantastiska och djunglerna som finns är helt obeskrivliga. Om man klättrar upp på bergen som finns går det att stöta på en lama eller två och utsikten där är helt makalöst vacker.

Om man gillar varma områden rekommenderas det att man åker till deras ökenzon, som även denna är väldigt vacker på många sätt och dessutom gränsar till Stilla havet där det går att plasta runt och svalka sig om det skulle behövas. I öknen finns även Huacachina vilket är en oas som är belägen mitt i öknen. Där finns vatten med badplatser, båtar och en mängd träd att sitta under för att få skugga. Under natten lyses hela platsen upp av lampor som gör platsen helt underbar att betrakta och vara på!

Peru är ett land med höga höjder och mycket kultur. Att resa hit under din Jorden runt resa kommer inte att göra dig besviken. Mer information om Peru kan du hitta på deras officiella webbplats för turism.

Du kanske även gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *