Jorden runt med stopp i Chile

chile-flaggaChile är ett fint land som ligger i Sydamerika, mellan Stilla havet och Anderna. Grannländerna är Peru, Bolivia, Argentina och Drakes sund. Det finns också flera ögrupper i Stilla havet som tillhör landet,
däribland Påskön, Sala y Gómezön, Juan Fernández-öarna och Desventuradasöarna. Den största staden och tillika huvudstaden i landet är Santiago de Chile. Landet är bland annat känt för att varit med och grundat Förenta Nationerna (FN).

Geografi

Chile är det landet som är det längsta och smalaste i hela världen. Landet uppgår till en längd av 4 300 km. Den nordligaste staden är Arica och den sydligaste staden är Puerto Williams. Det finns flera parallella bergskedjor i landet där topparna når upp till en höjd över 6 000 meter. Det högsta berget i landet är Ojos del Salado som är 6 897 meter över havet. Även floderna i landet är långa och den längsta floden är Loa som är 440 km lång. Invid kusten är bergen i landet täckta av snö och glaciär och vid hela kusten finns det även skärgård. Detta ger en fantastisk och intressant kontrast till landet.

chile-naturKlimatet i norra delarna av landet är överlag svalt och torrt. Det finns även en ökenregion i de norra delarna. I de södra delarna förekommer det fuktiga vindar från havet vilka ger en stor nederbörd. Detta gör att skogarna som finns i söder vattnas av regnet. De mellersta delarna i landet är ett bördigt distrikt för jordbruk där klimatet är ett medelhavsklimat.

Det finns aktiva vulkaner på landet och förekommer även jordbävningar och tsunamier.

Bästa tid att resa till Chile

Klimatet i landet överlag är tempererat och det finns stora variationer i klimatet och temperaturen beroende på vilken del, och höjd, av landet man befinner sig på. Förenklat kan det beskrivas som om det är soligt och varmt under (svenskt) vinterhalvår och regnigt under (svenskt) sommarhalvår.

chile-hästTemperaturen i landet är lite olika beroende på vilken stad och plats man befinner sig på. I Santiago är det varmare, i Punta Arenas är det kallare och på HangaRoa är det mittemellan. Temperaturen i Santiago ligger mellan 28-30 grader mellan december och februari och mellan 15 och 17 grader mellan juni och augusti.

I Punta Arenas är temperaturen från november till mars mellan 13-15 grader. Som lägst är den under juni och juli med 4 grader, där den även kan sjunka ännu mer och gå över till minusgrader.

Chiles Historia

Chile är en landyta som har varit befolkad sedan åtminstone 12 000 år f.v.t., det finns dock fornlämningar som har daterats till äldre datum än så. Folket som bodde där under denna tidsperioden var organiserade efter stamgrupper som levde nomadiska liv.

chile-kulturUnder årtusendet 6 000 år f.v.t. skedde omfattande klimatförändringar som påverkade människornas levnadsvillkor. En av förändringarna som skedde var landytan som till större del kom att bli ett ökenområde. Invånarna som levde där anpassade sig antingen efter de nya levnadspremisserna eller flyttade till andra områden. De var främst bosatta i de norra delarna till att börja med och under klimatförändringarnas inverkan flyttade vissa söderut. Detta ledde till att olika folk (mer specifikt: olika sätt att leva) bildades. Totalt har det beräknats ha funnits omkring 17 ursprungliga befolkningar i landet, varav alla utom sex stycken har försvunnit idag.

Under 1500-talet blev ursprungsbefolkningen påverkad av Inkariket och deras sätt att leva, genom att personer från Inkafolket flyttade söderut till platserna Chiles ursprungsbefolkning levde på.

Under 1530-talet kom spanjorer till Inkariket och började härja och förstöra där. De fick sedan nys om att det skulle finnas stora mängder guld i Chile och sökte sig därför dit därefter. För dem var det en stor möda att klättra över de höga bergen i alperna och när de slutligen kom fram upptäckte de att skatterna de hade hoppats på inte fanns att hitta där. De vände därför hem igen och vandrade då över öknen istället.

Trots detta beslutade de sig – fyra år senare – för att ockupera landområdet i Chile. På vägen dit stötte de på andra kolonialister som hade försökt ta över Bolivia och misslyckats och de tog följe till Chile i samlad trupp. De kom till landet och döpte det till ”Nueva Extremadura” (”Nya Extremadura”) för att hedra sin hemprovins i Spanien med samma namn. När de kom fram till lokalbefolkningen gjorde dessa ”oväntat” motstånd. Trots detta såg spanjonerna till att ”skapa” nya städer i landet. Några år senare dog den spanska ”huvudpersonen” som inverkat i sammanhanget vilket ledde till att indianerna och ursprungsbefolkningen gick samman och ödelade samtliga av platserna som spanjorerna hade gjort anspråk på.

År 1818 blev landet självständigt efter att länge ha blivit utsatta för spanjorernas härjande.

Intressant om Chile / varför besöka Chile

chile-turistHelgdagar som inträffar i landet är Nyårsdagen (1 januari), Arbetarnas internationella dag (1 maj), Slaget vid Iquique (21 maj), St. Petrus och Paulus (28 juni), Jungfrun av berget Karmel (16 juli), Jungfru Maria (15 augusti), Nationaldagen (18 september), Arméns dag (19 september), Dia de la Raza (12 oktober), Alla helgons dag (1 november), Bebådelsedagen (8 december), Juldagen (25 december), Nyårsdagen (31 december) samt Försoningsdagen (första måndagen i september).

chile-vulkanI landet finns det bland annat en stor linbana som är spännande att åka ut där man har utsikt över träd och städer. Det går även att besöka vingårdar, åka till San Pedro de Atacama, besöka vulkanerna, åka upp till öknen i norr, besöka nationalparken Lauca där det bland annat finns lamor, åka upp till Chiles högsta punkt.

Om man är söderut finns det bland annat natursköna områden med berg, vulkaner och floder. Kuststäder finns det gott om, bland annat Pichilemu som är en surfby. Det finns även en mängd olika vinerier att stanna till vid. Om man gillar att vandra kan man vandra i Puerto Mont och det finns även flera floder som går att paddla och simma i.

Chile är mycket vackert med alla berg och dalar. Att resa hit under din Jorden runt resa kommer inte att göra dig besviken. Mer information om Chile kan du hitta på deras officiella webbplats för turism.

Du kanske även gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *