Jorden runt med stopp i Brasilien

brasilien-flaggaBrasilien är den största staten i Sydamerika och är känt för bland annat Amazonasregnskogen som finns där, naturen med sina många vattenfall, sina kuststäder, jordbruken och stora monument och byggnader. Landet är även känt för sin folkmusik och dans, sina utbredda vägar och flera olika poeter med ursprung i landet.

Geografi

Landet är beläget i centrala och östra delarna av Sydamerika och är det största landet på hela kontinenten. De omkringliggande länderna är Uruguay, Argentina, Bolivia, Venezuela, Paraguay, Peru, Colombia, Surinam, Guyana och Franska Guyana. Detta är samtliga länder som finns i Sydamerika med undantag för Chile. Till öst om landet finns Atlanten. Huvudstaden är Brasilia och den största staden är São Paulo. Befolkningsmängden är ungefär 192 376 496 personer. Det huvudsakliga språket som talas är portugisiska.

Det finns många olika floder, skogar och jordbruk i landet. Naturtillgångarna som finns i landet är bland annat guld, platina, tenn, uran, vattenkraft, kaffe, socker, petroleum och andra mineraler.

Bästa tiden att resa till Brasilien

Brasilien_Cristo_Redentor_Rio_de_JaneiroKlimatet i landet är tropiskt och luftfuktigheten är hög förutom i de sydligaste delarna där det är tempererat. Detta innebär att det ofta regnar där och detta sker året runt. På höga områden i landet är det varmare och torrare än på låglandet, vilket gör att det tidvis blir en väldigt svår torka där. Även vid kusten är det ett tropiskt klimat men betydligt lägre luftfuktighet än i Amazonas. I södra delarna förekommer översvämningar och temperaturen kan ofta sjunka till minusgrader.

Temperaturen är ganska jämn året runt i varje stad och pendlar mellan 22 grader under januari och 18 grader under juni. I Brasilia är det regnperiod under februari månad där nederbörden ligger på 319 mm. Under juni är nederbörden 0 mm i samma stad. 

Historia

Brazil-Rio_de_Janeiro-carnevalsDe första indianerna bosatte sig i Brasilien för över 8 000 år sedan och vid slutet av 1400-talet var stora områden i landet bebott av stammar som levde halvnomadt och livnärde sig på jakt, fiske, jordbruk och samlande. Området utsattes för kolonialismen i början av 1500-talet och Brasilien delades då upp i 15 provinser och omkring 4 000 000 slavar tvingades till landet för att arbeta. Det ansågs olönsamt att använda sig av indianer som slavar, i och med att de var tvungna att bli några år gamla innan de kunde arbeta, så istället kidnappades personer i Afrika och förslavades.

20151127224332880_sbigEtt par hundra år senare bosatte sig vissa européer i landet för att enklare kunna bedriva handel med sina egna länder i Europa. Självständigheten krävdes av kejsaren Peter I som styrde i landet under början på 1800-talet efter att han utropat att alla portugisiska trupper var fiender. Tre år senare, 1825, erkändes självständigheten av Portugal.

Intressant om Brasilien / varför besöka Brasilien

Turister som besöker landet brukar uppskatta sandstränderna som finns i Rio de Janeiro och staden var länge den mest besökta. Sedan klasskillnaderna i staden började märkas av mer blev dock turister till viss del avskräckta från staden och började istället turista till de nordöstra delarna av landet där det finns kolonial och ”modern” arkitektur. Där finns det även en stor staty av Jesus som skapades av en fransk skulptör och som syns över hela huvudstaden och restes för att hylla kristendomen trots att landet höll på att gå igenom en sekulariseringsprocess. Det vill säga, folk åker till ett land för att se saker som inte ens hör landet till. Spännande. Brasilien är annars kända för sitt jordbruk, för sina regnskogar, sina urskogar, bergskedjorna, floderna och mycket annat.

brasilienLandet har en nationell litteraturscen som började framträda allt mer efter självständigheten från Portugal under början av 1800-talet, när landet slutade bli påtvingade diverse europeiska idéer om hur litteratur ”ska” vara eller ”är”. I landet finns sjutton stycken kulturarv vilka bland annat består av staden Salvador som är huvudstad i delstaten Bahia. Även Igucu nationalpark är ett av världsarven och däri finns bland annat Iguassufallen som är stora vattenfall.

Brasilien är ett underbart land med fantastiska upplevelser, läs mer på deras officiella webbplats.

Du kanske även gillar...

1 svar

  1. Laban skriver:

    Brasilien! Vilket land, detta borde alla få uppleva. Värme, stränder, kultur och mycket annat i samma resa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *