Jorden runt med stopp i Argentina

ArgentinaI Argentina är naturen och städerna fantastiska. Det finns höga byggnader, gammal skog och höga berg. Med utsikt över hav och sjöar och närhet till vattenfall, djungler och marknader finns det mesta man kan tänka sig! Det var även i Argentina den litterära genren magisk realism uppkom och några av världens mest inflytelserika författare har sin härkomst i just Argentina.

 

Geografi

Argentina är beläget i söndra och mellersta Sydamerika och är det näst största landet som finns i den världsdelen. Med bergskedjan Anderna i väster och Atlanten i öster finns det en stor variation i vegetationen i landet. De omkringliggande länderna är Bolivia, Paraguay, Brasilien, Uruguay och Chile. I landet finns både höga och låga punkter. Den lägsta punkten i landet är Laguna del Carbón med ett djup på -105 meter. Den högsta punkten är Aconcagua som är ett berg med en höjd på 6 962 meter över havet. Det finns en stor mängd naturtillgångar i landet vilket bland annat innefattas av olika mineraler som bly, zink, tenn, koppar, mangan, uran och flera andra. Landet är även känt för sina bördiga slätter i Pampas.

Bästa tiden att resa till Argentina

naturKlimatet i landet är tempererat och det finns skillnader i olika delar av landet. I sydöst är det torrare och i sydväst subarktiskt. Vid olika delar av landet, bland annat vid Anderna förekommer det jordbävningar ibland och på Pampas, beläget i nordöst, blåser det ibland ”pampero” vilket är kraftiga stormar. Längst upp i norr är klimatet subtropiskt och längst ner i söder är det närapå antarktiskt klimat.

Temperaturen är varmast i Iguazú där den går mellan 21-32 grader på dagen och mellan 11-20 grader på natten. Det regnar också ganska mycket året runt. I Buenos Aires ligger temperaturen mellan 15-30 grader på dagen året runt och på natten mellan 7-19 grader. I Rio Gallegos ligger dagstemperaturen mellan 5-18 grader på dagen och mellan -3 och 7 grader på natten, det är också där det regnar som minst av dessa tre städer. Temperaturen är förhållandevis jämn på varje plats året runt, och lägst är temperaturen i juni och juli. Därefter stiger den och är som högst mellan december och januari.

I vissa delar av landet, till exempel Cuyo, finns det öken och temperaturen där uppgår till 50 grader. I södra delarna av landet ligger Tierra del Fuego (Eldslandet) som har ett fuktigt klimat med älvar och skog som på vissa sätt kan jämföras med viss svensk natur. Där blåser det även en del och är regnigt.

Historia

fotbollLandet var sedan länge befolkat av olika folk som Mapuche, Wichi, Selk’namn/Ona och Charrúa. Det finns information som tyder på att ursprungsbefolkningen funnits där sedan ungefär 14 800 år tillbaka. De besitter stor kunskap om astronomi, filosofi, konst, historia och andlighet och visste till exempel för 3 500 år sedan att jorden var rund – vilket européer kom fram till för enbart några århundraden sedan.

Ett annat ursprungsfolk som funnits i Argentina är Selk’nam som levde som nomader och livnärde sig på bland annat jakt och fiske. De talade sitt eget språk, selk’namn (också kallat ona), och levde tillsammans med andra ursprungsfolk.

Under början av 1500-talet invaderades landet av européer som ockuperade betesmarker och började förstöra gruvor för att kunna stjäla mineraler från dem. Det infördes också en missionsverksamhet och detta slutade med folkmord på Selk’nam-folket. Detta skedde bland annat på grund av att européerna förde med sig dödliga sjukdomar som folket inte kunde överleva, samt på grund av att de förbjöds tillgång till sina jaktmarker och betesmarker. Ungefär 80 år senare hade antalet av detta ursprungsfolket minskat till omkring 2 000 personer. De kvarlevande selk’nam som fanns gjorde motstånd mot européerna och den ockupation de utförde och fortsatte använda sig av sina jaktmarker. Européerna började då aktivt döda personerna med vapen och införde skottpengar på selk’nam. Det betalades också pengar till missionärerna som lyckades ”omvända” folket till att bli kristna och sluta vara nomader. De som flyttade in i missionärernas läger dog ganska snabbt på grund av svält och sjukdomar. I början av 1900-talet fanns 500 selk’nam och år 1974 dog den sista personen som var en del av folket.

Mapache-folket uppmättes under början av 2000-talet till över en miljon och idag bor över 600 000 av dem i reservat och i Neuquénprovinsen i Argentina dit de var tvungna att fly för att undkomma våldhandlingar. Reservaten är små och självstyrda och har trots omständigheterna, med bland annat kuppen i Chile 1973, kunnat bevara sitt sätt att leva. Mapuche-folket är i sin tur ättlingar till ett annat ursprungsfolk som kallas araukanerna. De har ett eget språk kallat mapudungun samt lever efter sociala, religiösa och ekonomiska strukturer.

Under tidens gång har spanjorer gång på gång försökt överta deras terrirorium och har misslyckats på grund av det effektiva försvaret Mapuche har. Idag gör Mapuche-folket fortfarande motstånd mot förtryck de utsätts för, till exempel när andra nationer gör anspråk på deras mark, skövlar deras skog och stjäl deras ägodelar. De utsätts också för strukturellt och systematiskt förtryck när det kommer till deras språk.

Intressant om Argentina / varför besöka Argentina

buenos airesArgentina har ett stort utbud av konst, litteratur, historia och arkitektur. Konsten kan härledas till den katolska kyrkokonsten och även till indianfolkets och inkafolkets skapande. Under början av 1900-talet skapades dock grupper för att införa det ”moderna måleriet” vilket ledde till att vissa traditioner som förut funnits dog ut. Det finns också en bred musikscen i Argentina bestående av tango och med afro-amerikanska influenser. De är också kända för sin filmkonst och hade under 1930- och 1940-talen den största filmproduktionen i hela latinamerika.

I landet går det att göra olika utflykter till både glaciärer, andra städer och till olika delar av naturen. Det finns många kända byggnader och parker som går att besöka och maten som finns att äta är av hög kvalitet. Det går att åka till laguner, museum och stränder eller gå på vandringar upp för berg eller i skogar.

Det finns många anledningar till att stanna till i Argentina på din jorden runt resa, läs mer om Argentina på deras officiella webbplats.

Du kanske även gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *