Ecuador inkl Galápagosöarna – Resa jorden runt

ecuador-flagga

Ecuadors flagga

Ecuador är ett land som ligger i nordvästra delarna av Sydamerika i höjd med ekvatorn. Grannländerna är Peru och Colombia. I landet finns det fina stränder, en stor mängd djur såsom lamor, sälar och apor, bergsområden med vattenfall, stora skogsområden och vackra monument. I landet finns även vulkaner som är aktiva. Ögruppen Galapagos hör till landet och är kända för sina djur, bland annat jättesköldpaddan och sin stora mängd fåglar.

Geografi

I landet finns det stora variationer i klimatet, vilket beror på vilken höjd man befinner sig över havet. Det kan sägas att det finns tre huvudsakliga landskapsformer: kustslätt, bergskedor och lågland. Till väster om landet ligger Stilla havet, vilket även gör att landet blir ett kustland med ett mildare klimat vid kusten.

Anderna sträcker sig över delar av landet vilket är bergskedjor klädda i skog och höjden på dessa ligger mellan 2 000 och 6 000 meter över havet. Det finns många vulkaner som både är slocknade och aktiva. En av de högsta vulkanerna i landet är Chimborazo som är 6 310 meter hög. På bergstopparna finns det snö.

Det finns även tropiskt klimat i regnskogarna och subtropiskt klimat i skogarna. Slätterna som finns beskrivs ha hedvegetation. Vid låglandet är klimatet varmt och fuktigt.

Djur som lever i landet är bland annat lamor, sälar, björnar, sköldpaddor, krokodiler, apor, papegojor, grodor och spindlar. På Galápagosöarna finns det bland annat leguaner, sengångare, hajar, blåfotad sula och sjökor.

Bästa tid att resa till Ecuador

Temperaturen i landet är väldigt jämn året runt och maxtemperaturen ligger mellan 20 och 21 grader och minimumtemperaturen ligger för det mesta mellan tre och fyra grader med ett enda undantag för en månad där minimumtemperaturen istället ligger på två grader. Mellan augusti och januari är maxtemperaturen 21 grader och minimumtemperaturen är tre grader varje månad förutom under augusti där den ligger på två grader. Mellan februari och juli är maxtemperaturen 20 grader och minimumtemperaturen är fyra grader mellan februari och maj och tre grader under juni och juli.

ecuador-kultur

Kultur i Ecuador

Antalet soltimmar ligger mellan fyra och sex stycken per dygn. Lägsta antalet soltimmar infinner sig under mars och april med fyra stycken. Fem soltimmar är det under januari, februari, maj, juni, september, oktober, november och december och flest soltimmar är det under juli och augusti där antalet är sex stycken.

Det är generellt många regndagar varje månad och antalet ligger mellan sju och tjugotvå stycken per månad. Minst regnar det under juli och augusti där antalet regndagar är sju respektive åtta stycken. Som mest regnar det under april och mars där antalet regndagar är 21 respektive 22 stycken. Under november och december är det 17 regndagar, under maj och oktober 18 stycken och under januari och februari är det 19 stycken. Under juni regnar det medelmycket och antalet regndagar då är elva stycken.

Ecuadors Historia

Det tros ha levt folk i detta området från 3 500 år f.v.t. och var då befolkad av flera olika stammar. Varje stam hade sitt eget språk och olika sätt att leva. I de lägre delarna av landet levde fyra olika folk: Esmeralda, Manta, Huancavilca och Puná. De bodde vid kusterna och levde som jägare, fiskare, bönder och höll på med handel. De odlade bland annat olika frukter som avokado och ananas. Bland Anderna bodde folket Pasto, Cara, Panzaleo, Puruhá, Canari och Palta. De ägnade sig bland annat åt jordbruk där de odlade majs, potatis, squasch och bönor. De använde sig av olika system för konstbevattning.

När Inkariket bredde ut sig från Peru och kom till Ecuador så skapades spänningar och motstånd. Enstaka markdelar i landet togs över av inkafolket. Inkans arméer tog sig sedan till kusten och åkte ut på en resa på havet och kom antingen till Galapagosöarna eller till Marquesasöarna. När de skulle återvända tillbaka till Ecuador försökte de återigen ta över deras mark, och misslyckades.

ecuador-djur

Djur i Ecuador

Under 1 500-talet kom européer och dödade inkafolket Ecuador blev kontrollerat av spanjorerna och var det fram tills 1 700-talet. Spanjorerna tvingade invånarna och inkafolket som bodde i Ecuador att arbeta åt dem och odla grödor. Landets styrning gjordes om till att bli feodalt precis som Spanien på den tiden styrdes. Befolkningen tvingades betala höga skatter till spanjorerna samtidigt som de tvingades jobba utan någon förtjänst. Det hade skapats en mängd reformer och regleringar som tillät ett slavsystem i landet. Den mark som ansågs vara dålig kom att tillhöra offentligheten eller delades ut till indiansamhällen. Européerna införde en utbildning som gick ut på att göra invånarna kristna.

På grund av att Ecuadors ekonomi nu hörde samman med den spanska innebar det att när det blev inflation i Spanien blev det även det i Ecuador. Under hela 1 700-talet var ekonomin i Ecuador katastrofalt dålig och befolkningen levde i stor fattigdom där de tvingades sälja juveler för sin överlevnad. Fabriker de hade lades ner.

Motståndet mot kolonialismen och kolonisatörerna pågick hela tiden och kampen drevs på barrikaderna av de som var av den efterkommande generationen och som vuxit upp under kolonialtiden. Landet kom senare att bli oberoende fast fortfarande fanns det feodala strukturer kvar vilket gjorde att bland annat bönderna inte alls var fria.

Under början av 1 900-talet gjordes en statskupp där de som gjort anspråk på att äga och styra landet störtades.

Intressant om Ecuador / varför besöka Ecuador

Landet är bland annat uppskattat för sin stora mängd och variationsrikedom av frukt och mat. Det finns även en mängd olika bostadsområden med allt från storstäder till byar. Det finns ett vägnät som gör det lätt att ta sig mellan olika platser. Det finns flera olika parker och grönområden där det går att vandra omkring eller dricka juice och kaffe. Det är ofta billigt att äta ute på restaurang och finns många bra vegetariska matställen att äta på.

Om man gillar skog kan man ta sig till Amazonas regnskog och vandra omkring där, och om man gillar berg kan man gå på vandring bland alla berg och vulkaner som finns i landet. Bland annat går det att vandra upp på den högsta aktiva vulkanen som finns där: Cotopaxi. Vid kusten finns det möjlighet att dyka och simma omkring med fina fiskar och havsdjur.

Det går även att ta sig ut till Galapagosöarna. Sedan 1959 har Galápagosöarna varit naturreservat till 97,5 procent. Då bodde cirka 1 500 personer på ön. Sedan dess har även omkringliggande marina områden kommit att bli skyddade som marina naturreservat. Öarna finns med på en lista över världsarv. Idag är fem (av nitton) av öarna bebodda och över 15 000 personer bor där.

I Ecuador finner på långa vackra sandstränder och många ovanliga djur. Besök gärna Ecuadors officiella webbplats för turism.

Du kanske även gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *