Tahiti – Resa jorden runt med Tahiti

tahiti-flaggaMed sin vackra natur, närhet till havet och de höga vulkanerna har Tahiti kommit att bli ett väldigt omtyckt land. Ön är belägen i Stilla havet och består av två delar. Klimatet är varmt året runt och växtligheten är omfattande och har en stor variation. I landet finns flera laguner och i havet som omger ön finns det korallrev. Ön är sedan en tid tillbaka hårt exploaterad av turismindustrin.

Geografi

Tahiti hör till ögruppen Sällskapsöarna och är av dessa den största av öarna och dessutom den ön som har flest invånare. Ytan utgörs av en area som är lite mindre än Åland. Huvudorten i landet heter Papeete och ligger nordväst. Då ön består av en mängd vulkaner så innebär det att det även finns höga höjder. Två av vulkanerna på ön heter Orohena och Rooniu. Den förstnämnda av dessa två vulkaner ligger i väst och har en höjd som uppgår till 2 241 meter över havet och den andra vulkanen ligger mot öst och har en höjd av 1 332 meter över havet.

tahiti-naturNaturen i landet är helt fantastisk och variationerna i höjderna skapar olika vyer och perspektiv. Från de låga höjderna kan man se skog, grönområden, vilda djur, vatten och höga berg och från högre höjder får man en fantastiskt vacker utsikt över lagunerna, molnen, skogsvägarna och vattenfallen.

Det finns en stor mängd arter av både växter och djur, bland annat olika fiskarter, trädsorter, fåglar och vattenlevande djur. I havet lever bland annat delfiner, hajar och sköldpaddor.

Stränderna som finns har använts av turistindustrin för att locka till sig turister som vill bo nära stranden, vilket lett till att olika typer av bostäder och hus har byggts både i havet och runtom på stränderna. Detta är en del av uttrycket för kolonialismen: västvärlden bestämmer hur andra folk ska bygga upp sina länder för att tillfredsställa västs önskemål. Länder görs till platser för ”lyx” samtidigt som en mängd av den inhemska befolkningen lever i stor fattigdom.

Bästa tid att resa till Tahiti

tahiti-semesterTemperaturen i landet är förhållandevis jämn året runt och pendlar mellan att vara 23 och 26 grader som varmast och mellan 17 och 20 grader som kallast. Temperaturen är som lägst under juli och augusti med 23 grader som varmast och 17 grader som kallast. Mellan december och april är det som varmast med 26 grader som maxtemperatur och mellan 19-20 grader som minimitemperatur. I maj och november är temperaturen som lägst 18-19 grader och som högst 25 grader. I juni, september och oktober är den lägsta temperaturen 17 grader och den högsta temperaturen ligger på 24 grader.

tahiti-dykaÄven vattentemperaturen är jämn året runt och skiljer sig bara med några grader. Som lägst är den 26 grader och som högst 29 grader. Detta innebär att vattentemperaturen är högre än lufttemperaturen. Vattentemperaturen och lufttemperaturen hör samman: Det är högre och lägre temperatur i luften och vattnet samtidigt. Som lägst är vattentemperaturen 26 grader, under augusti och september. Under juni, juli, oktober och november är temperaturen i vattnet 27 grader, i december, januari, februari och maj är temperaturen 28 grader och under mars och april är vattentemperaturen 29 grader.

Soltimmarna är mellan 6-8 per dygn året runt. Sex soltimmar är det under december. Under januari, februari, mars, maj, juni och november är det sju soltimmar per dygn och under april, juli, augusti, september och oktober är det åtta soltimmar per dygn.

Det är som flest regndagar under januari, februari och mars där antalet ligger mellan 18 och 19 per månad. Under december och april är antalet mellan 13 och 14 regndagar per månad. I maj är det 10, i juni och november är det sju, i juli, september och oktober sex stycken och i augusti är det antalet lägst och ligger på fem stycken per månad.

Tahitis Historia

Ön befolkades av polyneser under 500-talet e.v.t. vilket var ett folk som bodde runtom i hela Stilla havet. Folket byggde avancerade båtar för att kunna resa mellan alla öar som fanns i den delen av havet där de var bosatta. De strukturerade upp sina boplatser genom att först bo på en ö och när den började bebos av många personer så fick vissa av dem åka iväg och bosätta sig på en annan ö. Detta berodde på att det var större sannolikhet att så många som möjligt skulle överleva med denna metod; istället för att alla skulle dö av svält om de fortsatte bo på samma ö så kunde förmodligen fler överleva både på den första och de nästkommande öarna.

tahiti-vackertDe som flyttade till en annan ö fick med sig en del mat och djur på båten så att de skulle ha ett startkapital när de kom till den nya ön ifall det skulle finnas ont om ätbara växter och djur där. Polyneserna hade olika typer av husdjur i form av hönor och svin. De tillverkade stora båtar och olika former av smycken och utsmyckningar.

När Européerna inkräktade på öarna under 1700-talet så hade de med sig sjukdomar i form av mässling och influensa vilken dödade en stor mängd av invånarna. Under enbart ett år dog över 50 000 av personerna.

Engelspersonerna som kom till ön var kristna missionärer som ansåg att öarna och de som bodde där skulle bli kristna. Därför kolonialiserade de ön och skapade ett kristet kungadöme. Öarna var sedan brittiska och franska kolonier under flera hundra år. Under början av 1900-talet bytte området, på fransk begäran, namn till ”Franska Oceanien” och sedan dess har landet hållit Tahiti i en beroendeställning under fransk makt. Bland annat blev de tvingade att skriva på ett avtal som tillät kärnvapensprängning i deras land. Detta blev i sin tur till ett ekonomiskt beroende för Tahiti som blev tvungna att fortsätta gå med på Frankrikes villkor då de försatts i en position där de ’behövde’ franskt bistånd och fransk konsumtion.

Detta ledde till en stark motståndsrörelse som växte fram under tid och 1995 gjorde de upplopp och ställde krav på att landet skulle bli självständigt.

Intressant om Tahiti / varför besöka Tahiti

Tahiti är öar som för turister främst är utformade för att vara till för strandresor. Därför finns det stora turistområden som är byggda runt en mängd av alla stränder som finns på öarna, med speciella turistbostäder, turisthotell och turistutsiktsplatser.

tahiti-djurLandet i sig är dock långt mer mångfasetterat än att bestå av stränder och hotell. I städerna finns det en mängd olika marknader, det finns affärer och restauranger med fin mat. Det finns en mängd skogsområden och konstformer såsom dans, hantverk och sport.

Det finns en mängd olika naturområden som ser ut på olika sätt och som kan bestå både av höga höjder med skog och lägre höjder med grönområden. Det finns även en mängd olika kulturarv i städerna. Om man trots detta befinner sig vid stränderna kan man passa på att åka ut med båt på havet och se omgivningen till havs.

Tahiti är en fantastisk ök med mycket traditioner och ett underbart väder, ett måste på jorden runt resan! Mer information om Tahiti kan du hitta på deras officiella webbplats för turism.

Du kanske även gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *