Resa jorden runt med stopp på Fiji

fiji-flaggaFiji är ett land som – liksom alla länder – är fantastiskt! En charmig östat beläget i de södra delarna av Stilla havet. De närmast liggande länderna som finns till Fiji är Tuvalu, Samoa och  Wallis- och Futunaöarna, Tonga, Kermadec, Nya Kaledonien och Vanuatu. Marken landet består av bildades genom vulkanisk aktivitet som började för cirka 150 miljoner år sedan och än idag pågår en hel del vulkanisk aktivitet på vissa av öarna! Utöver vulkanöar finns det även korallöar vilket gör att området innehar en stor variation när det kommer till vegetationen.

Fijis Geografi

Landet är beläget i Stilla havet och har varit bebott sedan omkring 3 500 – 1 000 år f.v.t och förmodligen även innan dess. Det består av 333 öar där 110 av dem är permanent bebodda. Utöver öarna finns det även över 500 holmar som tillhör landet. De två största öarna heter Viti Levu (där även huvudstaden Suva är belägen) och Vanua Levu där 850 000 invånare bor. De flesta är bosatta vid kusterna eller i tätorter och det är mer glest befolkat mot mitten av öarna.

Öarna består till stor del av höga berg, där de högsta bergen uppgår till 1 300 meter över havet, och även regnskog. Runtom öarna är det korallrev och på flera av öarna finns det även vulkaner.

Bästa tid att resa till Fiji

fiji-vackertI och med att landet ligger i de södra delarna av Stilla havet är det varmt året runt och klimatet räknas som tropiskt. Detta innebär även att det är en mängd regndagar varje månad och vanligtvis uppgår antalet till mellan 13-19 stycken. Mellan november och april varje år är det cyklonsäsong vilket uppstår som en följd av den höga temperaturen i vattnet och luften.

Som lägst är temperaturen i landet mellan 19 och 21 grader och som högst brukar temperaturen gå upp till mellan 26 och 30 grader. Detta gäller året om och även vattentemperaturen är varm året runt och ligger mellan 21 och 29 grader. Det brukar rekommenderas att man reser till landet mellan maj och oktober då sannolikheten för cykloner är mindre då.

Historia

Landets historia, som den är känd för västvärlden, började mellan år 3 500 – 1 000 f.v.t. när ön började befolkas. Det fanns en stark och tydlig tradition av båtbygge och färder ute till havs bland folket som levde där på den tiden och av detta skälet blev det naturligt för dem att när en av öarna i Stilla havs-området var bebodd av en stor mängd personer så fick vissa av dem flytta till en annan ö där de skapade ett nytt liv. Med sig på båtarna till den nya boplatsen fick de lite livsmedel som kunde vara bra att ha för att odla på det nya stället, såsom kokosnötter, olika frukter och även djur såsom höns, svin och hundar. Båtarna de färdades i var dubbelkanoter vilka bestod av två stora kanoter med segel och byggda ”vägar” emellan sig. Emellan de två båtarna var det byggt ett hus där de viktigaste livsmedlen förvarades. På varje båt fick omkring 50 personer plats. Det är dessa dubbelkanoter som varit förebilden vid västvärldens skapande av katamaraner och andra stora fartyg.

fiji-historiaBefolkningen som bodde på Fiji och omkringliggande öar hade en stor kunskap om keramik och tillverkade många olika föremål i detta material. Att använda keramik är både svårt och framför allt ett väldigt komplext material: det kräver en så precision både när det gäller kombineringen och blandningen av olika sorters lera, exaktheten när det kommer till att bränna det formade objektet eller instrumentet samt tillverkningen av brännugnen som även den måste ha en perfekt temperatur och luftfuktighet. Om något av detta är fel så kommer nämligen det skapade föremålet att gå sönder och spricka. Detta tyder på en stor kännedom inom såväl naturvetenskap, matematik och hantverk. Keramikföremålen de skapade för omkring 3 500 år före vår tidräkning är idag av stort intresse av arkeologer och det har därför skett många utgrävningar i landet då keramikföremålen (främst krukor och kärl av olika slag) är unika i sitt slag.

De hade ett matrilinjärt och matrilokalt system för släktskap och beboelse och en gedigen språktradition som innefattade en mängd olika språk och än fler dialekter inom samtliga språk. Deras ekonomi utgick huvudsakligen från skog, mineraler och fisk och det ekonomiska systemet de ingick i sträckte sig över hela Stilla havet och alla öar som finns inom området.

Under 1 600 – 1 700-talet kom britter och holländare till landet i syfte att profitera på invånarna som bodde där. En mängd av ursprungsbefolkningen dog på grund av sjukdomarna de förde med sig från Europa och under enbart år 1875 dog 50 000 personer på ön av influensa och mässlingen, vilket motsvarar en tredjedel av den dåvarande totala befolkningsmängden. Kolonialisterna gick till attack mot befolkningen som fortfarande levde för att de skulle arbeta åt dem på sockerfält bland annat, vilket blev en av deras främsta försörjningssätt under kolonialmakten.

När européerna lämnade ön en tid senare spred de samtidigt ett elakt rykte om invånarna som bodde där för att ingen skulle våga besöka ön, däribland att de som bodde där var ”kannibaler” och ”krigslystna”. Till följd av detta så finns det inte särskilt mycket riktig information att tillgå när det kommer till Fiji, och dess befolknings, historia i och med att européerna förvanskade varje del av hur det faktiskt var på ön och inte ens engagerat sig i att låtit Fijiborna själva beskriva sin historia, sitt sätt att leva eller den kunskap de besuttit.

Landet var utsatt för brittisk kolonialisering fram till 1970 då landet självständighetsförklarade sig själv.

Intressant om Fiji /varför besöka Fiji

fiji-folkLandet är bland annat känt för sin traditionella dans meke och det är vanligt att det finns uppträdanden och kvällshower där befolkningen dansar och sjunger tillsammans. Det är också rekommenderat att dricka drycken kava som brukar drickas under olika ceremonier. Drycken består av växten kava som är känd för sina psykotropa egenskaper och har en hälsosam effekt på kroppen.

Det finns också vackra naturområden att besöka som består av bland annat vattenfall, regnskog, höga berg och sköna badplatser. Om man är intresserad av dykning kan man simma ut till korallreven och kolla på olika marina djurarter som enbart finns i området där. Stränder finns det gott om och över 1 000 stycken i hela landet. Det finns ingen som är bättre eller sämre utan allt handlar om tycke och smak. Det finns också olika promenader man kan gå på, till exempel promenad i vackra trädgårdar fyllda med vackra blommor, växter och djur.

Fiji är ett fantastiskt resmål med en otaliga öar, på din Jorden Runt resa, gör ett stopp på Fiji! Läs mer om Fiji på deras officiella webbplats. Detta måste upplevas!

Du kanske även gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *