Jorden runt med stopp på Nya Zeeland

nyazeeland_flaggaNya Zeeland är det landet som, från Sverige mätt, ligger på andra sidan jorden. Landet är känt för sitt jordbruk, sina band till Stillahavsregionen och Asien och naturen bestående av höga berg och sitt omgivande hav. Här finns någonting för varje tillfälle: oavsett om du är ute efter att ta det lugnt och slappna av eller åka ut på äventyr går det att göra på Nya Zeeland!

Geografi

klimatLandet består av en ö som är belägen i sydvästra Stilla havet. Ön utgörs av två delar (Nordön och Sydön) och flera mindre öar. Jämfört med Sverige är ytan ungefär hälften så stor som i Sverige. Med närhet till Australien är det inte helt ovanligt att personer som reser till det ena landet också reser till det andra när de ändå befinner sig ”på nära håll”, det vill säga, på ett avstånd av 1 500 km.

På grund av det geografiska läget har landet varit förhållandevis svårtillgängligt över tid och var som en följd av detta ett av de länderna som senast blev befolkade av människor. Detta förde med sig att naturen och djuren som levde där kunde skapas och förändras utan mänsklig kultivering över väldigt lång tid och idag anses naturen som finns där vara väldigt vacker: marken är mestadels skogstäckt, det finns höga fjälltoppar och vulkaner och klimatet är milt. På grund av höjdskillnaderna som finns är också naturen väldigt varierad och det finns allt från snö, skog och öken under samma årstid och inom samma närområde.

Sedan människor bosatte sig på, och började besöka, ön har också naturtillgångarna förändrats: vissa arter har rotats ut och andra är på väg att utsättas för det och behöver nu lagligt skydd för att kunna finnas kvar, däribland vissa trädarter som exempelvis kauriträdet. Sedan landet utsattes för européer har också många djurarter helt dödats eller dött ut, mestadels på grund av att européerna tog med sig diverse djurarter till ön som inte hörde hemma där, samt tog med sig djur med ursprung på Nya Zeeland därifrån vilket skapade en annan balans i naturen än den som förut funnits med utrotning som följd. Bland annat har detta lett till att det inte finns några vilda kängurur där idag, samt att det finns flera olika slags ormar vilket inte förut fanns.

Bästa tid att resa till Nya Zeeland

vackertÅrstiderna går, liksom i Sverige, mellan vinter, vår, sommar och höst. Skillnaden ligger i när varje årstid inträffar och detta sker med sex månaders skillnad: när det är vinter på ena sidan jorden är det sommar på det andra. Temperaturen i landet går sällan under 0 grader och sällan över 30 grader. Det finns en skillnad mellan klimatet på Nordön och Sydön, där Nordön har vad som brukar kallas för ”medelhavsklimat” och Sydön snarare har ett ”kontinentalklimat”.

I hela landet är det som varmast mellan november och april och som kyligast mellan maj och oktober. Temperaturskillnaden är dock inte jättestor, utan i regel är det som varmast 24 grader på dagen 16 grader på natten och som kallast omkring 14-15 grader på dagen och 8 grader på natten. Temperaturen i Auckland och Wellington är nästan identiska med enda skillnaden att det regnar lite mer i Auckland under hela året med undantag för oktober och november.

Temperaturen i Christchurch och Queenstown är också ganska lika varandra och när det är som varmast där är temperaturen 22-23 grader på dagen och 10-12 grader på natten mellan november och mars-april. Som kallast är det mellan maj och juli där temperaturen ligger mellan 8-12 grader på dagen och mellan -2 och 2 grader på dagen.

Historia

Vad vi idag känner till så bosatte sig folk på Nya Zeeland först vid omkring år 500 – 1 100 e.vt. Dessa personer hade förmodligen utvandrat från Filippinerna, det asiatiska fastlandet och Tahiti. Polynesien var ön människor först kom till vilket skedde för omkring 3 000 år sedan. Efter en tid på ön ökade befolkningen snabbt och ungdomar fick då söka sig till närliggande öar för att bosätta sig där istället. Detta var en överlevnadsstrategi som byggde på att det inte kunde vara för många personer på ett och samma område för detta skulle garanterat leda till svält och då ansågs det rimligare att vissa personer fick flytta iväg till andra ställen istället för att riskera att alla skulle dö av svält. Man färdades med båtar, flottar eller segelkanoter och dubbelkanoter och på varje båt fick ungefär 50 personer plats.

När européer inkräktade på ön under 1800-talet förde de med sig influensa, mässlingen och andra sjukdomar som ursprungsbefolkningen dog av. Under ett år dog över 50 000 människor på ön på grund av mässlingen. Det blev också väpnad konflikt efter att de brittiska kolonisatörerna hade skrivit under ett avtal som bekände maoriernas rätt till sitt eget land, jorden och äganderätt av detta – och kolonisatörerna bröt mot detta och tog ungefär 40 procent av maoriernas landområden. När britterna först kom till landet hade det funnits omkring 150 000 maorier och omkring 50 år senare hade antalet sjunkit till 42 000 på grund av att britterna hade smittat dem med sjukdomar samt dödat dem.

Idag består ungefär 10 procent av landets invånare av ursprungsbefolkningen, maorier. Ordet maori betyder ”vanlig” eller ”normal” och är ett återkommande inslag i många olika ord i språket, till exempel ordet ”wai maori” betyder vanligt vatten (sötvatten, dricksvatten) och står som motsats till det ovanliga: saltvatten. Idag kallar sig ursprungsbefolkningen även för ”tangata whenua” vilket betyder ”landets folk”. Sedan 1970-talet pågår en process som syftar till att återuppliva maorikulturen och dess landrättigheter och rätt till utbildning på
maorispråket.

Intressant om Nya Zeeland / varför besöka Nya Zeeland

delfinerNär folk reser till Nya Zeeland är det vanligt att man ankommer till Auckland vilket är den största staden i landet. Där finns det många olika öområden med skärgårdar och det är även där den första huvudstaden ligger, Russell. På Nordön finns också vinodlingar som går att besöka och från huvudstaden går det att ta färja ner till Sydön. På Sydön finns det många olika organiserade aktiviteter att göra, till exempel hoppa bungy jump, åka jetboat, gå på vandringar och åka forsränning. Det finns även många berg här man kan klättra upp på och i nationalparken som ligger i området finns en yta av orörd natur och fjordar. Om man är intresserad av djur och att kolla på dessa finns det även olika pingviner, albatrosser och sälar här. Det finns många allmänna transportmöjligheter i landet vilket gör det enkelt att ta sig runt till olika delar av ön.

Du kanske även gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *