Dubai – Resa jorden runt med Förenade Arabemiraten

forenade_arabemiraten_flaggaFörenade Arabemiraten, även känt som UAE, är ett land som ligger på den arabiska halvön, vid Persiska viken. Omkringliggande länder är Oman, Saudiarabien, Qatar och Iran. Huvudstaden i landet är Dubai. Landet är känt för bland annat sina extremt höga byggnader och för sina handelsstäder som räknas som världsstäder.

Geografi

Landet ligger i Sydvästasien och är platt till sin utformning. Kusten är kal och består av sanddynor och ett större ökenlandskap som täcker omkring 90 procent av hela landytan. I östra delarna av landet är det berg. Gränserna mellan Saudiarabien och Förenade Arabemiraten förändrades under 1970-talet och västvärlden vet än idag inte om hur forenade_arabemiraten-kartade ”nya” gränsdragningarna ser ut, därför är det fortfarande de gamla som visas på alla kartor trots att de inte längre är gällande.

Bästa tid att resa till Förenade Arabemiraten

Klimatet i landet är tropiskt klimat eller ökenklimat med tillhörande regn- och torrperioder. Det är en låg mängd nederbörd och inträffar mellan december och mars. Mellan april och november är det i princip regnfritt i landet. Årligen beräknas det att nederbörden är omkring 100 millimeter. Temperaturen är högre året runt och som högst mellan maj och september där den är mellan 36-39 grader. Inte sällan går den över 40 grader. Under dessa månader är även luftfuktigheten hög och omkring 85 procent.

Under resten av året ligger temperaturen lite längre än under de varmaste månaderna. Som lägst är den i januari och februari med 22-23 grader. Resten av månaderna är den mellan 26-33 grader. Det regnar som mest i december och februari, där mängden regn är 18 mm. I januari och mars är nederbördsmängden mellan 11-12 millimeter.

Historia

forenade_arabemiratenLandet har, vad vi vet, varit befolkat åtminstone sedan år 2 600 f.v.t. och arkeologer har bland annat från denna tiden hittat imponerande gravplatser, keramikföremål och andra verktyg som har en anknytning till mesopetamien. Folket som levde under denna tiden har kallats för Umm an-Nar och bedriv bland annat handel med omkringliggande folk i andra länder och på andra platser. Gravplatserna som hittats är bland annat en grav som innehåller 50 gravar byggda på varandra ovanför jorden och cirkulära former med en diameter på 6 och 12 meter. Varje rum i graven var utformat för att rymma ett exakt antal av olika organ bland annat.

forenade_arabemiraten-okenKyrkogårdarna som skapades var formade som kupoler och byggdes av en speciell sorts sten. Dessa har förstörts över tid och försökte återställas under 1970-talet. Det går fortfarande att hitta delar från dessa kupoler, vilket visar sig genom de cirkulära väggarna de var byggda av. De var även dekorerade med sniderier i form av djur av olika slag, såsom tjurar, ormar och kameler.

En hel del information finns att tillgå av deras sätt att leva, både vad gäller hygien, avtal, smycken, hårnålar, material, guld, koppar, vapen, verktyg, lersorter och de mönster som dekorerades med. Det har bland annat återfunnits fiskespön och fiskenät som användes av dykare för att samla fisk. Det har framgått att både fisk och olivolja var viktiga komponenter. Oljan använder både i mat och som rengöring och återfuktning av huden på grund av sina antiinflammatoriska egenskaper.

Mellan omkring år 2 000 och 1 200 f.v.t. levde Wadi Suq på platsen och är bland annat kända för sin arkitektur, stenkärl med dekorationer och inristningar och bord som var speciellt utformade för att fånga upp vatten då klimatet började bli torrare. Även detta folket bedrev handel med andra.

Därefter inträffades det en rad olika klimatförändringar i regionen där temperaturen blev allt varmare. Detta innebär att invånarna i landet hade förmåga att klara sig och överleva under även dessa förutsättningar, trots extrem torka. Under denna perioden levde många i större utsträckning som nomader eller gjorde resor till andra platser framför allt under kallare säsonger. De rörde sig bland annat mycket omkring den Persiska viken och söder om den arabiska halvön.

Persiska viken var även en plats som perserna engagerade sig i tidigt, och senare kom britter dit och härjade och försökte ta makt över regionen. Innan dess var området känt för de självständiga sjöfarar- och handelsstaterna som fanns där. Européerna började sprida rykten om platsen som ”Piratkusten”, enbart på grund av att det störde den handeln de själva intresserade sig för. När britterna senare skrev på ett fredsavtal för området så ändrade de även namnet de kallade platsen för till ”Fördragsstaterna”.

Intressant om Förenade Arabemiraten / varför besöka Förenade Arabemiraten

I framför allt Dubai satsar de mycket på turismen och har därför byggt bland annat DubaiLand där, vilket är en extremt stor nöjespark som varje år attraherar en stor mängd besökare.

forenade_arabemiraten-goldI landet finns det klädkod som bland annat gäller på offentliga platser i städerna och i köpcenter. Denna innebär att man inte får gå halvnaken, i badkläder, i bar överkropp eller med kortärmade tröjor.

Det finns ett stort utbud av möjligheter för turister i landet både när det gäller vattenaktiviteter, sol, bad, nöjer, shopping, sport och utflykter. Bland annat finns det en jättestor vattenpark – Wild Wadi – som gjort sig känd på grund av sitt tematiska innehåll.

Det finns även en mängd turistattraktioner och utflykter att åka på, såsom ökensafari och sandskidåkning. Badplatser finns längs hela kusten och även sandstränder. Om man är intresserad av historia finns det ett historiskt museum som rekonstruerat 1950-talets Dubai i verklig skala.

Sport som finns att tillgå är bland annat golf på golfbanor i hög internationell standard. Årligen spelas den kända golftävlingen Dubai Desert Classic där.

Dubai och Förenade Arabemiraten har blivit populärt genom att de har satsat mycket på turism och det är nästan overkligt hur de byggd upp ett turistsamhälle. Mer information om Dubai kan du hitta på deras officiella webbplats för turism.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *