Jorden runt med stopp i Mexiko

mexikos-flaggaI Mexiko finns tillgång till både storstadslivet och nära till naturen. Miljön består av byggnader, klart vatten som går att dyka i, vattenfall, djungel, skog och höga berg. Det finns också olika konstyttringar som måleri, musik, sport och hantverk.

Geografi

Landet är beläget i södra Nordamerika och de angränsande länderna och haven är USA, Guatemala, Belize samt Karibiska havet och Mexikanska golfen. I landet bor ungefär 121 miljoner personer vilket gör det till det största spansktalande området i hela världen. Landet är en federation som består av 31 delstater och ett distrikt som även är huvudstaden. De officiella språken är spanska, nahuati och 67 andra inhemska språk som har samma status.

sköldpaddaDen lägsta punkten som finns i landet är Laguna Salada som är 10 meter under havet och de högsta punkterna är på de olika bergskedjorna som finns, såsom Sierra Madre och Eje Neovolcanico Transversal. Det finns också flera olika floder i landet, däribland Rio Bravo, Rio Balsas, Rio Usumacinta, Rio Lerma och Rio Grijalva.

Landet är känt för sitt jordbruk och sina naturtillgångar i form av petroleum, silver, guld, koppar, zink, naturgas och skog.

Bästa tiden att besöka Mexiko

Temperaturen i Mexiko är ganska jämn året runt. Det är som varmast vid samma tidpunkt som det är sommar i Sverige, det vill säga, mellan maj och augusti. I Mexiko City ligger dagstemperaturen mellan 21-27 grader och nattemperaturen mellan 5-11 grader. Nederbörden där är som allra störst under juli och augusti. Mellan oktober och februari är temperaturen som lägst och ligger då mellan 21-23 grader.

I Merida ligger temperaturen mellan 28-33 grader på dagen och 12-23 grader på natten. Det regnar som mest i augusti och september. När temperaturen är som lägst, mellan november och januari, ligger den på 28 grader. I Villahermosa är temperaturen mellan 28-35 grader på dagen och nattemperaturen ligger mellan 19-24 grader. Temperaturen är lägst mellan december och februari och ligger då mellan 28-29 grader. Det tycks regna mer året runt här än i de andra två städerna och som mest under september och oktober.

Historia

xcaretDet var på platsen där Mexiko idag är beläget som bland annat ursprungsbefolkningen Olmeker, Tolteker, Zapoteker, Maya och Azteker var bosatta under olika tider och på olika platser. Även idag finns vissa av dessa folk kvar och lever i olika delstater i Mexiko. Samtliga av dessa folk hade, och gjorde, bland annat ett socialt system som var hierarkiskt (vilket många folk har om de inte är egalitära), jordbruk, krigföring och skapade samt använde av tekniska redskap. De flesta var bosatta på det Mesoamerikanska området som sträcker sig mellan södra Mexiko till Guatemala, Belize, Honduras och El Salvador.

Det mest kända folket för oss i västvärlden idag är kanske Mayafolket. Deras ursprung är daterat till omkring 2 500 f.v.t. och det har hittats många olika byggnader, skrifter och olika information om deras leverne såsom vad de kan ha trott på, hur deras politiska system var beskaffat och vad de odlade och åt. De hade avancerade system för matematik, teknik, vetenskap och stora astronomiska färdigheter. Deras tal- och skriftsystem hette Mayaspråk respektive Mayaskrift. Ingen idag vet varför riket gick under.

Aztekerna var ett ursprungsfolk som fanns senare, från ungefär 1300-talet och framåt. De byggde ett rike på Mexikos högland som senare kom att förstöras av spanjorerna när de inkräktade i landet under 1500-talet och med 900 personer samt i allians med 200 000 indiankrigare gick till attack mot ungefär 100 000 – 300 000 azteker. Aztekerna dödades och deras kung tillfångatogs av spanjorerna för att mördas. Staden som Aztekerna byggt upp var den största som dittills hade funnits och var mer rik och avancerad än något spanjorerna tidigare hade skådat. Trots detta ansåg spanjorerna att Aztekerna var primitiva och okunniga och att de hade rätt att döda dem.

Intressant om Mexiko / varför besöka Mexiko

mexiko_gallopDet är många kända författare som kommer från Mexiko och som gjort den mexikanska litteraturen internationellt känd. Även konstnärer finns det gott om och flera kända kulturarv från bland annat mesoamerikanska tiden. Många turister brukar tycka det är ”spännande” att kolla på städer som deras förfäder varit med och dödat befolkningen i och byggnader som tidigare fyllde en väsentlig funktion i ursprungsfolkets liv ses nu som en ”nöjesattraktion”.

Om man är intresserad av fotboll finns det möjlighet att gå och se fotbollsmatcher. Fotboll är väldigt populärt och omtyckt i Mexiko och det utgör deras nationalsport. Naturen i landet är varierad och det finns både naturområden och storstäder. Det finns även stora områden som består av savanner och skillnaden som finns mellan olika delar av naturen är väldigt dynamisk. I väst finns en stor bergskedja som går att klättra på och det finns flera stora floder i landet som går att besöka. Maten i landet är ”mexikansk” och i och med att mycket odling sker i landet, då många försörjer sig på jordbruket, går det att få tag i närodlad mat.

I och med att landet är omringat av hav så finns det också möjligheter att åka ut med båtar på havet eller åka och dyka. Det finns flera olika källor som går att dyka i bredvid höga berg. På savannen finns det kaktusar och vilda djur som leguanar och coati och vid havet finns det vilda sköldpaddor och olika fiskar. Vid stränderna finns det också långa bryggor ut i havet och höga träd som går att klättra i eller kolla på.

Jorden runt med ett stopp i Mexiko är väldigt intressant, läs mer om landet på deras officiella webbplats.

Du kanske även gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *