Panama – Resa jorden runt med Panama

panama-flaggaPanama är ett land som är beläget i Centralamerika på Panamanäset. Bredvid landet ligger Costa Rica och Colombia samt Karibiska havet och Stilla havet. Huvudstaden är Panama City.

Geografi

Landområdet skapades för cirka tre miljoner år sedan. Klimatet i landet är tropiskt vilket betyder att det är varmt och fuktigt. Regntiden är längre och håller i sig från maj till januari. I perioder förekommer det stormar och det händer även att det inträffar skogsbränder.

Bästa tid att resa till Panama

panama-mapTemperaturen i landet ligger mellan 19-27 grader året runt. Varmast är det mellan december och april där den ligger mellan 24 och 27 grader som varmast och mellan 16 och 19 grader som kallast. Resten av året är maxtemperaturen mellan 19-22 grader som varmast och 13-15 grader som kallast. Temperaturen i vattnet ligger mellan 17-23 grader året runt.

Antalet soltimmar är som flest mellan december och maj (5-7 stycken per dygn) och som lägst mellan juli och augusti där det är en soltimme per dygn. Det regnar mest under januari och februari då det är sju regndagar per månad och som minst regnar det under juni och augusti med två regndagar per månad.

Panamas Historia

Landområdet där Panama idag är beläget skapades för omkring 3 miljoner år sedan och de första människorna man idag känner till som bodde i området var Paleoindianerna – vilka var de första människorna som bosatte sig på Amerika. Detta skedde för mellan 12 000 och 18 500 år sedan. Därefter är folken man känner till bland annat Monagrillofolket som levde där omkring 2 500 – 1 700 år f.v.t. Dessa personer hade bland annat stor kunskap inom keramiktillverkning och skapade en mängd olika föremål i materialet. De är även kända för sina begravningar och monumenten de tillverkade.
panama-turismÄven en mängd andra folk var bosatta i området, bland annat Chibchan-, Chocoan- och Cueva-folket. Det fanns en stor kulturell mångfald och de skapade och använde sig av en mängd olika lokala handelsvägar.

Folket levde bland annat genom att samla ätbara växter och frukter såsom majs, kakao och rotfrukter. De byggde sina hus av lokala material som hade en perfekt form, vilket utgjordes av grenar och blad från ett speciellt palmträd och dess blad som hade en struktur som passade perfekt för ändamålet. De tillverkade även hängmattor de hängde i huset där de sov för att ha en så bra temperatur som möjligt på sin sovplats.

När kolonialister från Europa kom under 1500-talet så dödades i princip alla som tidigare bott där, som följd av direkta mord eller indirekt av sjukdomar personerna förde med sig från Europa. När landet blev självständigt under 1800-talet blev det istället en del av Gran Colombia. Invånarna gjorde flera försök att bryta sig ur denna ställning de försatts i. Parallellt med detta stiftades nya lagar i bland annat USA som ansåg att Panama skulle tillhöra dem. Som följd av detta startade Tusendagarskriget och därefter gick USA med på att Panama skulle vara sitt eget, när Colombia vägrade att överlämna landet till USA. Landet blev självständigt år 1903 och samma år skapade USA ett nytt fördrag som gav dem formell suveränitet över landet som gick ut på att de skulle anlägga en kanal över hela landet. USA’s armé befäste detta och senare kom amerikanska ingenjörer att verkställa beslutet. Detta ledde till att 27 500 personer som bodde i området dödades.

År 1977 beslutades det att USA inte längre skulle ha kontroll över kanalen de byggt utan att denna skulle tillhöra Panama, då det var i deras land den fanns. Detta verkställdes först 22 år senare, år 1999.

Sedan Panama blev till en stat har USA sett till att kontrollera dem både politiskt, ekonomiskt och socialt i en så stor omfattning, och USA har bland annat tvingat dem att bistå dem till sin egen fördel under bland annat Kalla kriget med sin egna militär. Per definition var Panama under denna tiden en militärdiktatur under styrning av USA. USA har även ekonomiskt finansierat olika gerillagrupper som attackerat grannländerna såsom Nicaragua.

Intressant om Panama / varför besöka Panama

Panama är ett land som omfattas av allt från skogsmark, berg, hav, stränder, städer i olika storlekar och vacker natur. Det finns en stor mängd olika historiska arv som går att kolla på, både utomhus i form av byggnader, statyer och konst och i form av museum och konstmuseum av olika slag.

panama-hotellRuntom hela landet finns det även skärgård och över 200 öar dit det går att åka med bland annat båt. Flera av dessa öar är befolkade av lokalbefolkningen och andra är obebodda.

Om man är intresserad av att gå på en vacker vandring är El Valle platsen att ta sig till. Det består av en mäktig dal som finns i en vulkankrater som är fem kilometer bred. Runtom kratern är det en mängd berg och vandringslederna sträcker sig från dessa till tropisk regnskog, barrskog och vidder utan träd. Detta är även en av de mest lättillgängliga vandringsområdena i landet. Här går även att se vattenfall, klippmålningar skapade av tidigare ursprungsbefolkningen. Dessutom finns det flera olika utrotningshotade djur här, bland annat guldgrodan. I mitten av kratern finns det en marknad där det säljs hantverk och flera ställen där det går att handla mat.

Det finns även flera andra naturområden som går att besöka. Däribland det högsta bergområdet i landet, där det finns två nationalparker namngivna Parque National Colcán Baru och Parque Internacional La Amistad. Här finns unik bergregnskog och från den högsta toppen i närheten – vulkanen Barú – går det att ha utsikt över två av världshaven. I andra naturskyddsområden som finns lever bland annat 400 arter fåglar (vilket är långt fler än vad som totalt finns i hela Sverige). Även staden Boquete är fin och känd för sina kaffeodlingar och gedigna lanthotell!

Panama har en lång historia och är idag ett helt nytt land jämfört med tusentals år sedan och väldigt influerat av USA. Mer information om Panama kan du hitta på deras officiella webbplats för turism.

Du kanske även gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *