Jorden runt med stopp i Costa Rica

costa-ricas-flaggaCosta Rica är ett land med stor biologisk mångfald där omkring 5 procent av världens arter av växter och djur finns.

Geografi

Costa Rica är ett land beläget i Centralamerika. Grannländerna är Nicaragua och Panama och haven som omger landet är Stilla havet och Karibiska havet. Till landet hör även ett antal öar, däribland Isla de Coco (Kokosön) och Calero Island som är landets största ö. 23 procent av landets yta består av naturskyddsområden som är uppdelade i elva olika områden.

I landet finns det tio aktiva vulkaner och 102 inaktiva. De aktiva får ibland utbrott men de går också att besöka när det inte finns hög sannolikhet för utbrott.

Bästa tiden att besöka Costa Rica

Klimatet i landet är subtropiskt och tropiskt i de lägre delarna och mer tempererat i de centrala delarna och högländerna. De har två olika årstider som kallas ”sommar” och ”vinter” och metereologiskt handlar om torrperioder och regnperioder. Torrperioden är mellan december och april och regnperioden mellan maj och november. Under regnperioden blir det ofta översvämningar i de lägre delarna av landet.

Temperaturen i låglandet ligger mellan 20-30 grader där den högsta temperaturen är under torrperioden. Temperaturen är ganska jämn året runt, och som lägst ligger den mellan 14-17 grader året runt. Under regnperioden när det regnar som mest uppgår regnmängden till mellan 230-310 mm och när den är som minst ligger den mellan 5-40 mm.

Då och då kommer det jordbävningar och orkaner över landet, och ibland sker det även vulkanutbrott i någon av de aktiva vulkanerna som finns på landet.

Historia

historiaDe första personer man känner till idag som kom till Costa Rica kom dit för 12 000 år sedan och levde som jägare och samlare. Det fanns även bosatta personer som levde där och kultiverade naturen, tillverkade verktyg, höll på med stenbrytning och tillverkade olika typer av yxor. Det fanns jordbrukare där för cirka 4 000 år sedan och därefter fanns även jordbrukare som odlade växten maniok. Denna växten kultiverades och avlades fram genom korsningar av olika växter och hade, och har, många olika användningsområden: det går att äta den som den är, göra mjöl och gryn av, skapa alkohol, aceton, lim, chips och pärlor av. Bladen går att tillaga på olika sätt, till exempel genom kokning, malning och stuvning.

Mellan år 300 f.v.t. och 300 e.v.t. började andra former av samhällen skapas i områden, bland annat som var organiserade efter klaner och stammar. Organiseringen var släktskapsbaserad, icke-hierarkisk och alla i stammen fyllde olika funktioner i den såsom konstnärlighet, religiös utövning och så vidare. Grunden för stammarna var självhushåll och därur började det även tillverkas föremål och bedrivas handel. De tog fram olika matvaror och råmaterial och omfattningen av befolkning ökade.

Mellan år 800 och 1500 började det skapas och förbättras olika former av infrastruktur som fanns i landet och även styrelseformerna förändrades. Organiseringen av matodling och dylikt gjordes om och det fanns även en nära förbindelse till omkringliggande områden.

Under 1500-talet kom européer till landet och stal med sig diverse naturtillgångar som fanns där för att sälja i sina egna länder. Detta blev dock ett bakslag för kolonisatörerna när ingen i hemlandet var intresserad av vad de hade att erbjuda. Personerna från Spanien hade med sig diverse sjukdomar till Costa Rica som de smittade ner befolkningen med och många dog. Kolonin och personerna som fortfarande var vid liv där ägdes av Spanien – och trots att de inte var intresserade att styra nämnvärt över landet så länge de förslavade löd så ledde exploateringen till att landet blev till den fattigaste kolonin i hela Centralamerika. Det var dock många inhemska personer i Costa Rica som vägrade jobba för spanjorerna vilket ledde till att spanjorerna själva var tvungna att arbeta.

costa-rica-semesterBefolkningen fortsatte leva egalitärt och den landsbygd de hade skapas präglades av olika demokratiska modeller. Efter en tid tröttnade spanjorerna på detta och beslutade sig för att lämna låglandet till förmån för att ockupera höglandet och vulkanerna.

I början av 1800-talet gick Costa Rica ihop med andra länder i Centralamerika och krävde sin självständighetsförklaring. Det bildades en federation av dessa länder, Centralamerikanska federationen, och ett tiotal år senare lämnade Costa Rica denna federation och utropade sin egen självständighet.

Landet har sedan sin självständighet haft långa perioder av fred, med undantag för två perioder där våld förekom: ena gången när landet blev en diktatur varpå befolkningen störtade diktatorn och andra gången var det ett väpnat uppror som uppstod som följd av ett kontoversiellt presidentval som befolkningen ogillade. Sedan 50-talet har det inte funnits någon formell militär i landet.

Intressant om Costa Rica / varför besöka Costa Rica

costa-rica-faunaTurismen i landet är stor och det är vanligt att turister besöker de olika nationalparker och naturskyddsområden som finns. Många är fascinerade av den biologiska mångfalden som finns i landet och som är förhållandevis omfattande med tanke på att landets yta enbart utgör 0,1 procent av den totala landytan på jorden.

Det finns även en musik- och dansscen som är väl etablerad i landet och består av musik som calypson och trinidadisk calypson. Danserna som är vanligt förekommande är soca, cumbia, salsa, merengue och bachata. Folkdans är populärt och det finns även musik med influenser från spansk och afrikansk musik samt från utsprungsbefolkningar.

I landet finns det många fina floder, såsom Rio Pacuare och Rio Reventazon som går att åka till och beskåda. Det finns även möjlighet att åka forsränning i West Virginia och det är en aktivitet som är uppskattad av många. Även surfning är någonting folk brukar ägna sig åt i landet i bland annat Santa Teresa. Där finns det fina utsiktsplatser och finns möjlighet att gå till närliggande matställen och dricka smoothies.

Maten som äts i landet varierar efter årstiderna och den maten som odlas i landet vid den givna tidpunkten. Generellt består maten av ris, bönor, kött, frukt och grönsaker samt sås och majsbröd.

Det går att bada i varma källor som ligger i närheten av vulkanen Arenal. I många städer går det också att gå och kolla på vulkaner på nära håll eller avstånd i och med att de finns lite överallt i landet, bland annat nära huvudstaden.

Om man är intresserad av naturen kan man gå ut på hajkning i bland annat Manuel Antonio, vilket är ett regnskogsreservat och där det finns många olika djur såsom sengångare och apor. Det finns också divere tidvattenpooler man kan bada i och korallrev. Där finns guidade turer och det går även att gå ut på äventyr på egen hand.

Att resa Jorden runt med stop på Costa Rica är en härlig upplevelse. Mer information om Costa Rica kan du hitta på deras officiella webbplats för turism.

Du kanske även gillar...

1 svar

  1. Johanna skriver:

    Jag älskar Costa Rica, var där förr förra vintern och var helt magiskt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *