Honduras – Resa jorden runt

honduras-flagga

Honduras flagga

Honduras är en stat belägen i Centralamerika. Grannländerna är Guatemala, El Salvador, Nicarague och kusterna som omger landet är Stilla havet och Karibiska havet. Landet är bland annat känt för sin natur med skog och berg, sina vandringsvägar och sin närhet till kusterna. Det finns många byggnader och tempel med vacker arkitektur. Temperaturen är jämn året runt.

Geografi

Honduras är det tredje största landet som ligger i Centralamerika (efter Mexiko och Nicaragua). Den största delen av ytan i landet består av olika typer av bergarter, närmare bestämt 75 procent. Landet har olika höjder på grund av bergen som finns vilket även inverkar på temperaturen i landet. Bland bergsområdena är klimatet tempererat och bland de lägre höjderna är det ett subtropiskt klimat. Landet drabbas ofta av orkaner och översvämningar invid kusten vid Karibiska havet.

Landet har en stor mångfald blev växt- och djurliv. Bland annat finns det över 6 000 arter kärlväxter där mint 630 av dem är orkidéer. Det lever många reptiler och amfibiedjur och antalet beräknas ligga omkring 250 stycken olika sorter. Det finns över 700 fågelarter och 50 olika sorters fladdermöss.

I nordöstra delarna av landet finns det regnskog som idag är naturreservat och har blivit kategoriserat som världsarv.

Bästa tid att resa till Honduras

Temperaturen i Honduras ligger året runt mellan 25 och 30 grader som mest och mellan 14 och 18 grader som minst. Den lägsta temperaturen infinner sig mellan november och januari där den ligger på 25 som mest och mellan 14 och 15 som lägst. Varmast är det under april och maj där maxtemperaturen är 30 grader och den lägsta temperaturen ligger mellan 16 och 18 grader. Under februari och oktober är maxtemperaturen 27 grader och minimumtemperaturen 14 respektive 17 grader.

honduras

Honruas är vackert

Antal soltimmar ligger året runt mellan sex och åtta stycken per dygn. Flest är det under mars där antalet är åtta per dygn. Sju timmar med sol är det i februari, april, maj och augusti och sex soltimmar är det i januari, juni, juli, september, oktober, november och december.

Regndagarna ligger mellan fem och tjugotvå stycken. Minst regnar det mellan februari och april där antalet ligger mellan fem och sju stycken. Mest regnar det i juni och september där det är 22 dagar med regn. Under december och januari är antalet regndagar mellan nio och elva stycken, under maj och november är antalet fjorton och femton och under juli, augusti och oktober är antalet mellan 20 och 21 stycken.

Honduras Historia

Platsen har varit bebodd under cirka 4 000 års tid och var en del av området där Mayafolken levde. Detta är ett folk som än idag lever vid samma områden. Mayafolken var ett samlingsnamn under vilket olika folk som bodde i området tillskrevs. Egentligen var det inte ett folk som var mayafolk utan en mängd olika. Det fanns bland annat 31 olika språk som talades i områdena av Mexiko, Honduras, El Salvador, Belize och Guatemala. Folken är bland annat kända för de stora monumenten, byggnaderna och pyramiderna de skapade och som i viss utsträckning än idag finns kvar.

De byggde även olika städer såsom Tikal, Palenque, Copán, Uaxactún, Rio Azul och Ceibal. De höll på med jordbruk där de odlade grödor, bin och fisk. De odlade bland annat majs, bönor, squash, tomat och paprika. För att se till så jorden de odlade på mådde så bra som möjligt såg de till att regelbundet byta odlingsplats så att inte jorden skulle bli utarmad.

honduras-kyrka

Kyrka i Honduras

När spanjorerna kom till landet under 1 500-talet började de tvinga på folket den kristna tron, vilket gjorde att en viss mängd av deras ursprungliga världsbild och tro försvann. Trots detta bevarade de en större mängd av sina traditioner, vilket än idag är viktiga hos ättlingarna till folket. År 2005 rapporterades det att spanjorerna återigen gjorde intrång hos mayafolken och försökte nu tvinga på dem den muslimska tron. Mayafolken är idag en förtryckt minoritet och har varit det sedan 1 500-talet, många har gjort motstånd över tid och år 1992 fick en person tillhörandes mayafolket mottaga Nobels Fredspris för deras kamp för sin frigörelse.

År 1994 gjordes en väpnad aktion av Zapatistarmén för nationell befrielse där de krävde jämlikhet, rättvisa, demokrati och frihet för alla i den mexikanska befolkningen. Efter två veckors kamp stod inte den mexikanska regeringen ut mer och deras krav beaktades vilket gjorde att aktionen betraktades som framgångsrik.

Intressant om Honduras / varför besöka Honduras

I landet går det att promenera omkring i regnskogen eller vandra på bergen. Vid kusterna går det att paddla och dyka eller åka forsränning. Det finns kulturarv i form av byggnader från Mayaindianerna runtom i landet. Det finns också möjlighet att göra olika typer av extremsporter.

honduras-dyka

Dyka i Honduras

Naturen i landet är vacker och varierar mellan långa sandstränder, berg täckta med skog, vattenfall och utsikt över havet. Mellan olika berg finns det ibland broar man kan gå på. I städerna finns det en stor mängd hus, folk som spelar musik, gatukonst, danser och specialtillverkat kaffe.

Det finns bland annat många kaffefält i landet som det går att kolla på och bland många matställen ute finns det fantastiskt lagad mat att äta.

Om du älskar att vandra och se vacker natur är Honduras resmålet för dig. Besök gärna Honduras officiella webbplats för turism.

Du kanske även gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *