Resa jorden runt – Norra Thailand inkl Chiang Mair och Chiang Rai

Norra Thailand är beläget i Sydostasien och gränsar till länderna Burma, Laos, Kambodja, Siamviken, Malaysia, Andamansjön, Vietnam, Indonesien och Indien. I landet finns närhet till både skogområden, bergsområden och stränder. I de norra delarna av landet ligger även de två kända områdena Chiang Mair och Chiang Rai vilka båda är populära turistmål på grund av sina många tempel, hantverk, keramik, smycken och monument. Det finns även ett stort utbud av museum och offentlig konst.

Geografi

Landet består av en mängd olika marktyper, såsom berg, slättland, platåland, låga berg, skog och lerområden. De högsta delarna av landet utgörs av Doi Inthanon vilket är det högsta berget i Thailand och mäter 2 565 meter över havet.

Klimatet i landet är tropiskt och temperaturen är hög året runt. Det finns en stor mångfald av växtlighet, djur och naturmaterial. Några av de naturtillgångarna som finns i landet är trä, bly, zink, tenn och gummi. Djur som finns i landet är bland annat elefant, vilket även är landets nationalsymbol. Utöver det finns vilda djur som tigrar, leoparder, krokodiler, björnar, kobror och olika typer av apor. Träd som finns i landet är bland annat avokadoträd, kokosnötsträd, cashewnötsträd, durianträd, gulddusch och rambutanträd. Andra växter som finns är bland annat thailändska näckrosor, variegerad och bougainvillea.

Bästa tid att resa till landet

Temperaturen i landet är, i jämförelse med Sverige, hög året runt. Den kallaste perioden är mellan november och januari där maxtemperaturen ligger mellan 28 och 29 grader och den lägsta temperaturen ligger mellan 13 och 14 grader. Absolut varmast är det mellan februari och maj där den högsta temperaturen ligger mellan 32 och 36 grader och den lägsta temperaturen ligger mellan 17 och 23 grader. Mellan juni och oktober är maxtemperaturen mellan 30 och 31 grader och den lägsta temperaturen ligger mellan 21 och 23 grader.

Antalet soltimmar varierar månatligen och som flest är det tio per dygn och som minst är det fem per dygn. Antalet timmar med sol är som flest i februari där antalet är tio per dygn. Under januari, mars och april är antalet nio, under maj, november och december är antalet åtta, under oktober är antalet sju, under juni och september är antalet sex stycken och det minsta antalet soltimmar infinner sig under juli och augusti där antalet är fem stycken per dygn.

Mellan november och april är det som minst regn och antalet regndagar ligger medianmässigt på omkring tre stycken per månad. Som flest under denna tiden är det under november och april där antalet är sex respektive sju dagar. Resten av dagarna ligger antalet på en, två och tre dagar. Det regnar som mest mellan maj och oktober där antalet regndagar ligger mellan 13 som lägst och 23 som mest. Det är under juli och augusti det regnar som allra mest, med 21 respektive 23 regndagar per månad. Som minst under ovan nämnda period regnar det under oktober med 13 dagar och därefter i maj med 16 regndagar. Resterande två månader – juni och september – är antalet 19 dagar per månad.

Historia

Folk har levt i det som idag är Thailand sedan åtminstone 3 000 år tillbaka. Då var det olika folk som bodde där, såsom Mon, Khmerer, Lawa och Malajer. Monfolket fick genom interaktion med andra folk – framför allt sjöfararfolk – kontakt med buddhismen under 200-talet f.v.t. De har ett skriftsprid som skapades under 500-talet med inspiration från Indien och tills 1 000-talet var det ett av de mest utbredda språken i Asien. Idag finns inte någon större mängd av deras skrivna material kvar som en följd av krig. Monfolket var organiserade i tre olika riken: Dvaravati, Paganriket och Haripunchai. Burma började attackera ett av rikena under 1 000-talet och tvåhundra år senare återfick riket sin självständighet. De försökte sedan ta makten över Burma, vilket stoppades under Alaungpayas regering och under mitten av 1700-talet så började Burma återigen kontrollera Paganriket.

Khmererna är ett folk som än idag lever i, bland annat, Thailand. Många av dem är anhängare av en världssyn kallad ”Khmerisk Buddhism” vilken innehåller inslag från bland annat hinduismen och animismen.

Efter dessa folk började Thaifolket skapa sina egna riken vilka var styrda av kungar och kallades för Lanna, Sukhothai och Ayutthaya. Detta var omkring år 1 200 och den första kungen på Ayutthaya såg bland annat till att skapa ett samhälle som underbyggdes av de buddhistiska idéerna. Fortfarande fanns det spänningar och hot från Burma och senare även från Vietnam. Senare kom nästa hot från de europeiska kolonisatörerna under 1 800- och 1 900-talet. Thailand lyckades dock bekämpa detta och blev till den enda nationen i Sydostasien som inte blev utsatta för förtryck i form av kolonialism.

Under 1900-talet levde befolkningen i landet under militärregimer och senare gjordes kupper av befolkningen och kungen, vilket fick som följd att ett röstsystem infördes. Som följd av inbördeskrigen och militärens våld mot sin egen befolkning skapades en stor förstöring i landet och många av invånarna dog eller levde under fattiga förhållanden. År 2001 kom ett systemomstörtande parti in i deras riksdag som gjorde så att fattigdomen minskade kraftigt.

Intressant om landet/varför besöka landet

I landet finns det en stor mängd saker att göra, såsom att åka flotte, gå på utflykt, äta på marknader och besöka olika städer. Det går både tåg, buss och taxi över hela landet och mellan vissa större städer går det även flyg.

I staden Chiang Mai finns det många gamla tempel och hantverk som går att kolla på, som till exempel keramik, tyger och smycken. Detta har gjort staden till ett populärt resmål för turister. Ett av de främsta turistplatserna i staden är Doi Suthep vilket är ett tempel beläget på ett berg. Höjden är ungeför 1 200 meter över havet och utsikten mot staden är därifrån väldigt fin. Runt staden går det en vallgrav där det lever fiskar och sköldpaddor. I staden bor många ur minoritetsbefolkningar och staden har både i nutid och tidigare tid varit en viktig plats för handel av hantverk, skulpturer i trä, paraplyer, heroin och silversmide.

I Norra Thailand går det även att gå på vandring i djungeln och över bergen. Detta sägs vara väldigt vackert. Det finns både vandringar som görs i grupp och det går att vandra på egen hand.

En annan stad som ofta besöks av turister i norra delarna av Thailand är Chiang Rai vilket är en stad som tidigare var huvudstad i Mangrai. I staden finns det bland annat nattmarknad där det finns mat, shopping och olika konstformer såsom musik. Det finns även många naturområden i staden med vandringsleder och bedårande landskap.

Norra Thailand är ett litet paradis i sig, med underbara stränder och även härlig natur med skog. Även om det finns en hel del turister så är det en underbar del av Thailand att besöka. officiella webbplats för turism.

Du kanske även gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *