Resa jorden runt med stopp i Kambodja

kambodja-flaggaKambodja är ett charmigt land beläget bredvid Vietnam, Laos och Thailand och med Thailandviken vid sin kust. I landet finns det fantastiskt imponerande byggnader såväl som spännande natur. Med närhet till såväl stad, berg, skog och hav är det ett perfekt resmål eller land att flytta till!

Geografi

Landet är en kuststad belägen i Asien. Klimatet är tropiskt som går mellan vått och torrt och landskapet karaktäriseras av en förhållandevis lågt belägen landyta som omges av låga berg och klippor. Det finns floder som rinner genom landet och naturen är förbluffande.

kambodja-folkI landet finns det en bred ekologisk mångfald som bland annat innefattar 212 däggdjur, 536 fågelarter, 240 reptilarter, 850 fiskarter samt ytterligare 435 vattenlevande djurarter. Exempel på de djur som finns där är leopardkatt, siamesiska krokodiler, asiatisk vildhund, asiatiska elefanter, solbjörn, svinhjort och en stor mängd ytterligare djur.

Bästa tid att resa till Kambodja

Klimatet i Kambodja är tropiskt och temperaturen går mellan 21 – 35 grader året runt. Mellan november och februari är det kyligare och torrare i landet, mellan mars och maj är det varmt och torrt, mellan juni och augusti är det varmt och regnigt och mellan september och oktober är det kyligt och regnigt.

kambodjaMellan december och februari är det flest soltimmar – nio stycken per dygn. I mars, april och november är det 8 soltimmar, under maj sju, under juni och oktober och mellan juli och september fem.

Antalet regndagar är som högst mellan maj och oktober där antalet regndagar ligger mellan 15-19 per månad. Minst är det under januari och februari med en respektive två regndagar under en månads tid.

Kambodjas historia

Det första folket som började bygga stater i Kambodja – som vi idag känner till – gjorde det omkring 100-talet. Under denna tiden uppstod en större mängd stater runtom i landet och dessa riken blev väldigt inflytelserika och expanderade till sin storlek och befolkningsmängd.

Under 800-talet skapade khmererna en civilisation i norra delarna av landet och idag ses detta riket som väldigt mäktigt och folk brukar anse att byggnadsverken som skapades där är otroliga. Idag är det många som åker till landet för att kolla på dessa byggnader.

kambodja-historiaUnder Vietnamkriget (1955-1975) bombade USA sönder stora delar av Kambodja, i försök att ”hindra den vietnamesiska arméns och FNL-gerillans operationer i landet”. Vad detta mer precist innebar konkretiserades ej, vilket skapar en otrovärdighet för USA och deras angrepp.

Under Vietnamkriget och även efter det placerades en stor mängd minor ut över hela landet, av militärer från olika länder i syfte att ”få ett slut på förintelsen och utrotningen som landets ledare utsätter befolkningen för”. Minorna som finns där, över hela landet och i störst mängd  vid gränserna till de bredvidliggande länderna, är än idag aktiva och varje år skadas och dödas en stor mängd människor av dessa. Kambodja är det landet som är mest minerat i hela världen. Antalet beräknas vara mellan 4 – 6 miljoner. Detta har i sin tur lett till att en stor mängd av befolkningen i landet saknar olika kroppsdelar som de blivit av med när minor exploderat på dem.

Intressant om Kambodja / varför besöka Kambodja

När man är i Kambodja kan man bland annat gå och kolla på de gamla byggnaderna från 800-talet som finns där. Det går också att åka till havet och stränderna eller fara ut med båtar och se sig om till havs. De höga klipporna invid vattnet går att klättra på och från dem är det en fin utsikt över det klara vattnet.

Maten som finns att äta innehåller ofta ris eller nudlar. Vissa rissorter används även till efterrätter och då tillsammans med olika typer av frukt. Generellt är maten ganska lik annan asiatisk mat på sättet att den är kryddstark och vissa rätter är desamma som grannländerna tillagar, och då särskilt Vietnam. En delikatess som finns i landet är Skuonspindeln som friteras och kryddas. Andra populära rätter består av till exempel fisk med kroeung och kokosmjölk, stekt ris med kinesisk korv, vitlök, soja och örter.

Om man vill besöka världsarv så finns bland annat Angkor Wat i landet vilket är ett enormt område där världens äldsta religiösa byggnader finns.

kambodja-kulturÄr man intresserad av att ta del av, betrakta eller delta i ceremonier eller högtidsdagar finns det en mängd som infaller året runt. Om man besöker landet under dessa tider kan det dock vara att rekommendera att i förväg boka boende då det annars tenderar att bli fullbokat. Exempel på högtider är till exempel det Internationella nyåret som firas första januari, Internationella kvinnodagen den åttonde mars, Kambodjas Nyår mellan 14-16 april som inträffar efter att skördesäsongen är över och markerar att det nya året startat i enighet med den Khmerska månkalendern. Drottningens födelsedag firas den 18 juni och mellan den 7-9 november inträffar Vattenfestivalen vid floden Mekong River under fiskesäsongen där det äger rum en stor båttävling i tre dagar och det är även en tackdag till Mekongfloden för att den förser landet med bördig jord.

Kambodja måste upplevas på din Jorden runt resa och är en härlig upplevelse. Mer information om Kambodja kan du hitta på deras officiella webbplats för turism.

Du kanske även gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *