Resa jorden runt med stopp i Indien

indiens-flaggaIndien är ett land beläget i södra Asien och är det landet i världen som är näst mest folkrikt! Landet är känt för sin matlagning, religionsutövning och den självständighetskamp som befolkningen drivit. Indien är till sin karaktär väldigt mångsidigt både språkligt, religiöst, etniskt och naturmässigt. Det finns en stor variation även bland levnadssätten, där det finns såväl landsbygder, byar som storstäder.

Geografi

Indien-Tiger-2-Incredible-India-300x201Indien ligger i södra Asien och har sin kust mot Indiska oceanen, Arabiska havet och Bengaliska viken. De länder som ligger bredvid Indien är Kina, Nepal, Bhutan, Bangladesh och Burma. Till sin yta är landet det tredje största landet i hela världen och kan huvudsakligen delas in i tre olika vegetationstyper: bergskedjor i norr, slättlandskap och platålandskap i söder. Med tanke på landets storlek finns det också en väldigt stor variation när det kommer till klimat och temperaturskillnader. Krasst kan det delas upp i två delar där norr är tempererat och söder tropiskt.

Bästa tid att resa till Indien

trafikTemperaturen i Indien skiljer sig från i norr och söder. I norr går temperaturen mellan 15 grader under januari och 30-40 grader i maj. I söder är temperaturen konstant och ligger mellan 25-35 grader.

Nederbörden är som störst mellan juni och september, och i vissa delar av landet även någon månad innan och efter. De städerna som har störst mängd nederbörd är Agra, Bangalore, Cochin, Delhi, Goa, Jaipur, Kolkata och Mumbai.

Historia

Landets historia sträcker sig tillbaka en lång tid och så långt tillbaka man kan härleda den är i dagsläget till omkring år 7 000 f.vt. Då fanns det en bofast befolkning som kultiverade växter som vete och korn, hade uppfödning av olika djur som kor, får och getter. Dessa idéer och levnadssätt tros ha spridit sig från Mellanöstern och därifrån kom även tekniken att tillverka lergods. De äldsta arkeologiska beläggen vi idag känner till är från ungefär år 3 000 f.vt. Vetenskap, ingenjörskonst, konst, litteratur, filosofi och astronomi var ämnen som folk var insatta och engagerade i.

IndienDet fanns en kultur runt floden Indus som kallas för Induskulturen och som under samma tid hade skapat ett system för centralstyre och hade resurser för att anlägga både städer, organiserade stadsplaner och avloppssystem. Området var betydligt större än andra högområden som fanns på den tiden. Invånarna tillverkade vapen och verktyg, byggde hus av tegel och var de första i hela världen som tillverkade bomullstyg. Handel användes mellan olika länder och det fanns internationellt standardiserade mått och vikter som utgicks ifrån. Det byggdes olika offentliga rum såsom torg, handelsplatser, palats, badhus, gator och avenyer.

Under 1500-talet var det en inbördes konflikt i landet på grund av den nya kejsaren som tillsattas då. Detta var ett läge som européerna utnyttjade till sin egen fördel i syfte att kolonisera en del av landet. Detta gjordes och år 1956 var större delen av landet i brittisk kontroll. Detta ledde till ett folkligt, militärt och kungligt uppror som uppmanade britterna att sluta kolonisera landet. När upproret misslyckades ledde det till att landet istället började styras under brittiska landets lagar direkt och bytte namn till Brittiska Indien.

Sedan dess har Indien kämpat för sin självständighet och frihet och bland annat Mahatma Gandhi drev länge nationella kampanjer för motstånd byggt på icke-våld. Under mitten av 1950-talet kunde Indien självständighetsförklaras. På grund av den långa tiden av osäkerhet och våldsamheter så har landet försökt få ordning på de konflikter som finns i landet som bland annat berör religion, seperatistiska uppror och terrorism. Det finns även globala konflikter där västvärlden fortsätter att utnyttja Indiens (till viss del) osäkerhet i det rådande läget, vilket görs bland annat ekonomiskt och socialt genom imperialismen.

Intressant om Indien / varför besöka Indien

I Indien finns det många olika typiska sevärdheter att se, inom kategorierna arkitektur, platser, landmärken, naturområden, historiska och heliga platser samt stränder. Några populära resmål är templet Taj Mahal i Agra som bland annat vunnit pris för turisters intresse. Andra saker att besöka är Gyllene templet – Harmandir Sahib – i Amritsar, Elefantastic och Fästningen Amer i Jaipur. Naturområden som är kända är till exempel Radhanager Beach i Havelock Island och Pangong Tso i Leh. Det finns också en téträdgård i Munnar som heter Tea Gardens.

Om man är intresserad av att åka ut till havs kan man göra detta med båtar och om man gillar att hänga på stranden finns det gott om stränder som är både lugna och mer folkfyllda. I varje stad finns det kända byggnader som många turister åker och ser på, men detta i sig kanske inte säger så jättemycket om hur landet i sig faktiskt är beskaffat.

Indien är ett spännande resmål med en annan kultur, på din Jorden Runt resa, gör ett stopp i Indien! Läs mer om Indien på deras officiella webbplats. Att resa Jorden runt med Indien som stopp gör dig inte besviken.

Du kanske även gillar...

1 svar

  1. George skriver:

    Varmt var det här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *