Resa jorden runt med Nepal

nepal-flagga

Nepals flagga

Nepal är ett land som ligger vid Himalaya i Asien. Grannländerna är Kina och Indien. Landet är bland annat känt för ett högt berg som är beläget där, Mount Everest, vilket även är det högsta berget i hela världen! Utöver Mount Everest finns även sju andra berg som har världens högsta bergstoppar! Utsikten över landskapen i landet är fantastiskt vacker och det finns närhet till både grönområden där vilda djur betar, samtidigt som de snötäckta bergen finns i bakgrunden. På vissa ställen i landet finns det små sjöar och vattendrag och om man gillar natur kommer man inte bli uttråkad i landet!

Geografi

Nepal utgörs av tre huvudsakliga regioner: i söder är det slättland, i mitten finns det lägre berg och kullar och längst upp i norr finns de högsta bergen. Längst norrut ligger Himalaya och Mount Everest på en höjd av 8 848 meter över havet.

nepal-naturKlimatet i landet varierar beroende på vilken höjd man befinner sig på, och går från subtropiskt till subarktiskt. På den lägre marknivån är det varm temperatur och högst upp på bergstopparna är det väldigt kallt. Detta gör att man kan resa eller flytta till landet oavsett vilken temperatur man gillar, då man kan reglera värmen genom att förflytta sig högre upp eller längre ner i landet.

Den största staden i landet är Katmandu, vilket även är huvudstaden. Staden är belägen 1 325 meter över havet och det bor omkring 2,5 miljoner personer där. Huvudstaden ligger nära landets centrum och klimatet där är ganska milt och temperaturen understiger aldrig noll grader och går aldrig över 40 grader. I närliggande områden till staden förekommer det olika naturkatastrofer, främst i form av jordbävningar.

Bästa tid att resa till Nepal

Temperaturskiftningana i landet följer samma kurva som Sverige där det är som kallast mellan december och februari och som varmast mellan maj och september. Temperaturen ligger året runt mellan 18 och 29 grader.

nepal-batarSom kallast är det mellan december och februari där temperaturen ligger mellan 18 och 19 grader som mest och mellan 1 och 3 grader som lägst. Som varmast är det mellan maj och september där temperaturen som mest ligger mellan 28 och 29 grader och som lägst ligger mellan 15 och 19 grader. Under mars och november är maxtemperaturen mellan 23 och 24 grader och den lägsta temperaturen ligger på 7 grader. Under april och oktober ligger den högsta temperaturen mellan 26 och 27 grader och den lägsta mellan 11 och 13 grader.

Antalet soltimmar ligger mellan tre som minst och nio som mest. Det minsta antalet är under juli och augusti där det är tre timmar med sol per dag. Som mest, med nio stycken timmar, är det i april. Under september är det fyra soltimmar, under november, december och juni är det fem, under oktober, januari, februari och maj är det sex stycken och under mars är det åtta.

Mellan oktober och april regnar det minimalt och antalet regndagar ligger stadigt mellan en och tre stycken. Som mest regnar det mellan juni och september där antalet ligger mellan 10 och 16 regndagar per månad. Som medel regnar det under maj där antalet regndagar är sex stycken.

Nepals Historia

Landytan har varit bebodd i minst 9 000 år och det första riket som skapades i området kallades för Licchavi, fanns under 400-talet och var självständigt. Samhället var utformat med en kung i basen, premiärminister och militärer. De betalade markskatt och hade kopparmynt som valuta. Ekonomin baserade sig på agrikulturen och var kopplad till bland annat ris och andra grödor. Marken ägdes av olika personer och handel var en viktig del för dem.

nepal-kultur

Nepals historia

Senare kom dynastin att delas upp i fyra olika mindre riken och mellan slutet av 1 400-talet och till och med andra hälften av 1 700-talet var hela landet uppdelat i tre olika delar: Kathmandu, Patan och Bhadgaon. De enades igen därefter.

Under slutet av 1 700-talet hamnade landet i konflikt med Kina och det slutade med att Nepal blev tributpliktiga mot Kina och därefter skrevs ett handelsavtal som gjorde så att brittisk makt hade rätt till det producerade materialet i landet. Detta skapade ett starkt missnöje i landet. Britterna gjorde så att Anglo-nepalesiska kriget i början av 1 800-talet uppstod och därefter blev Nepal tvungna att ge britterna en del av sitt territorium för att få deras ”erkännande”.

Sedan dess har landets styrts på olika sätt: utan styre, med kung och under reformism bland annat. När någon tagit makten i landet har det lett till uppror hos befolkningen då det ansetts vara enväldigt och fel.

Intressant om Nepal / varför besöka Nepal

När man besöker Nepal kan man bland annat klättra och vandra på Mount Everest och andra höga berg. Vid huvudstaden, Kathmandu, ligger även två andra städer i närheten: Patan och Bhaktapur. Detta gör att man kan se en större del av landet inom avstånd som ändå är förhållandevis nära varandra.

nepal-mount-everest

Mount everest

Om man vill gå på vandringsleder kan man till exempel besöka Chitwan National Park eller Pokhara. Där finns det vandringsleder i olika svårighetsgrad och med olika längder, vilket innebär att det finns något som passar för de flesta som gillar vandring.

Om morgnarna går det att åka kanot i djungeln och se många olika djur och omges av naturen. Det går till exempel att få syn på noshörningar och andra djur i vilt tillstånd!

I Swayambuhath finns det ett stort tempelområde med byggnader tillhörandes ett flertal religioner.

I städerna finns det en mängd textilprojekt och returpapperstillverkning där det går att köpa hantverk som befolkningen tillverkat!

Nepal är ett annorlunda resmål och speciellt för den som söker äventyr. Men även fär den som gillar kultur och sevärdigheter. Besök gärna Nepals officiella webbplats för turism.

Du kanske även gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *