Maldiverna – Resa jorden runt med stopp på Maldiverna

maldiverna-flaggaMaldiverna är en östat belägen i Indiska oceanen som består av totalt 1 192 olika öar, av vilka minst 200 är bebodda. Landet är känt för sina stränder och omgivande hav som anses vara utomordentligt vackra. Det klarblåa havet för tankarna till vilken resereklam som helst och förmodligen är det så att även många av dessa reklamer är filmade just på Maldiverna. Ute på havet är det flera korallrev som går att simma runt bland och upplevelsen av detta kan för många vara häftig.

Geografi

Öarna landet består av är skapade av vulkaner som har ”dött” och därför sjunkit ner i havet igen. Kvar blir atoller som idag består av korallrev som bildats omkring topparna på den tidigare vulkanen som fanns där. Det närmast liggande landet är Indien.

De flesta av öarna på Maldiverna når bara som mest två meter över havsytan, vilket är en följd av växthuseffekten. I och med att landet i sig är väldigt platt kommer det med stor sannolikhet bli helt dränkt på grund av den stigande havsnivån inom ett fåtal år, under enbart senaste 100 åren har havsnivån stigit med minst 20 cm.

maldiverna-naturDet förekommer naturkatastrofer på öarna, framför allt tsunamis. År 2004 skedde en tsunami över landet som dränkte större delar av det och gjorde en mängd människor där hemlösa. Som följd av detta förändrades även själva formen på öarna, vilket innebär att de flesta kartor som än idag finns över ön är ogiltiga. Flera kartritare har ”tänkt” rita om ön då de förändrats så mycket, men detta har med stor sannolikhet inte blivit allmänt känt eller erkänt.

Bästa tid att resa till Maldiverna

Klimatet i landet är ett monsunklimat och det finns två årstider: november – mars där det är soligt och torrt och maj – september som är regnigt. Under maldiverna-vackertapril och oktober sker en växling mellan dessa två årstider. Temperaturen i landet är ganska jämn året runt och går mellan 29-32 grader under dagen och omkring fem till åtta grader kallare på nätterna. Vattentemperaturen ligger mellan 27-28 grader.

Antalet soltimmar är också ganska likt året runt och ligger mellan 5-7 stycken per dygn varje månad.

Maldivernas Historia

Landet har befolkats sedan omkring 2 000 år f.v.t. och folken som levde då byggde extremt stora stentempel över hela öarna och målade dessa röda med blomformade solsymboler. Detta var för att detta folket dyrkade solen och gjorde dessa byggnader som en del av sitt dyrkande. Senare kom ett nytt folk, khanzifolket, och bosatte sig på ön vilka styrdes av drottningar och fortsatte använda de byggnader som fanns på ön fast till andra ändamål. Därefter kom ett nytt folk som dödade det tidigare folket, de täckte över templena som fanns på ön och byggde nya som var ännu större och högre och som syntes långt, långt ut på horisonterna.

Öarna blev tidigt till ett centrum för handel och det handlades bland annat med Romarriket under dess antiktid.

Landet klarade sig länge undan kolonialismen och utsattes för den först i mitten av 1500-talet. Efter 1573 var de återigen självstyrande fram tills 1887 där kolonialismens gjorde sitt intåg igen och gjordes isolerat från omvärlden. Under denna tiden skrevs även diverse ”skönlitterära” böcker inom västvärlden där de förkastade folket från detta områdets sätt att leva, då det ansågs oförståeligt och ”barbariskt”. Exempel på detta är ”Djungelboken” med sin naturromantisering (idén om att vissa folk är ”mer natur än kultur”) och ”Jorden runt på 80 dagar” där huvudkaraktären ”räddar” en person från de farliga folken som levde i Indien.

Under denna tidsperiod var socialdarwinismen och rasbiologin idéer som florerades och blev vedertagna ”sanningar” i hela västvärlden. Ett ytterligare exempel på böcker med samma ”tema” var svenska uppslagsverk som gavs ut under denna tiden. Dock är det så klart problematiskt att göra en analys på det som skedde i en historisk händelse med dagens erfarenheter och vedertagna idéer – då vi än idag har en inneboende socialdarwinism och naturromantiserande i vårt sätt att se på andra. Trots allt så lever alla efter de geografiska förutsättningar som finns på just den platsen och med de ramverk de har att tillgå. I grund och botten drivs alla av samma allmänmänsklighet.

Landet var kolonialiserat fram tills det blev fritt igen 1968.

Intressant om Maldiverna / varför besöka Maldiverna

Om man gillar att bada och dyka är det ett givet alternativ att åka ut och simma och dyka bland korallreven. Det går också att åka ut med båt på havet och se landskapen och närliggande platser. Ute till havs går det även att se delfiner och valhajar! Det finns en mängd olika fisker och koraller i alla tänkbara färger. Det går att ta sig mellan de olika öarna och det går också att vara på samma ö under hela sin vistelse.

maldiverna-djurDet finns en mängd olika restauranger på ön och det rekommenderas att man äter någon lokal mat som finns att tillgå. Det finns både bufféer och restauranger med ”menyer”. Ofta är det fisk som serveras och denna är ofta grillad.

När man beställer en resa till landet hamnar man i princip enbart på klassiska turistorter, vilket är hela öar som är utformade enbart för att turister ska besöka dem. Av det skälet kommer man nästan enbart stöta på andra turister som vistas på samma ställe som en själv. Om man är intresserad av att se hur de riktiga och befolkade delarna av landet ser ut går det ibland att ta sig till dessa öar också.

På turistöarna gäller även andra lagar och regler än vad som gäller i resten av landet. Till exempel är det tillåtet att dricka alkohol på hotell och dylikt, men ej i resten av landet.

Maldiverna är som en dröm och ett resa hit under din Jorden runt resa kommer inte att göra dig besviken. Mer information om Maldiverna kan du hitta på deras officiella webbplats för turism.

Du kanske även gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *