Kina – Resa jorden runt med Kina

kinas-flaggaKina är ett land beläget i östra Asien och är till ytan sett det största landet i hela världsdelen samt det mest folktäta landet i hela världen! Länder som gränsar till Kina är Vietnam, Brunei, Malaysia, Filippinerna, Taiwan, Japan, Sydkorea, Nordkorea, Kazachstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Afghanistan, Pakistan, Nepal, Bhutan, Indien, Burma, Laos, Vietnam, Nordkorea, Ryssland och Mongoliet. Landet är bland annat känt för sin arkitektur, sina språk och sina uppfinningar. Landet har även några av de äldsta sportkulturer i hela världen!

Geografi

Kina ligger i Östasien och till ytan är det nästan samma storlek som hela Europa. Det finns flera olika naturtyper i landet som varierar beroende på vilken del av det man befinner sig i. Längst upp i norr finns det öken och bergsområden, till väster finns flera bergskedjor såsom Himalaya, Tianschen och Tibetanska högplatån. I de sydöstra och östra delarna av landet finns Sydkinesiska havet, Östkinesiska havet och längre nordost ut finns Gula havet. Alla dessa hav är en del av Stilla havet.

befolkningstathet-kinaVäxt- och djurlivet i landet har en stor bredd i och med att landet sträcker sig från norra till södra delarna av Asien, vilket innebär att landet både innehåller flora från palearktiska regionen och de orientaliska regionerna. På grund av den naturliga spridningen av växter som skett över tid har det lett till att växter som annars lever i olika klimat har kunnat etablera sig på samma platser. Till exempel så växer ek och bambu i samma skogar och sockerrör och potatis växer på samma fält. I regnskogen, Yunnan, finns hälften av alla växt- och djurarter i landet. Grödor som är vanliga att odla i landet är bland annat granatäpple, körsbär, banan, majs, bomull, tobak, ärter, bönor, kål, té och ris. Grödor som härstammar från Kina är bland annat apelsin, mandarin och olika blommor såsom liljor, nejlika, pion, rhododendron och vissa sorters rosor.

I landet finns över 4 400 arter ryggradsdjur, 1 250 arter fåglar, 430 däggdjur, 200 reptiler och 2 300 olika sorters fiskar. Djur som vanligen associeras med landet är till exempel kattbjörn, mårdhund, trubbnäsapor, vattenrådjur, kinesisk ökenkatt och gibboner. Bland fågelarterna finns bland annat fälthöns, kungshöna, sånghöna och flera olika fasaner. Flest arter av fåglar lever bland bergen i Kina.

Bästa tid att resa till Kina

Temperaturen i landet går i liknande årstider som i Sverige, och under samma tidpunkter. Som kallast är det mellan december och februari där temperaturen som lägst är minus 10 grader och som mest 4 plusgrader. Under mars och november är temperaturen som lägst minus 1 grad och som varmast 11 grader.

kina-pandaI april, maj, september och oktober ligger temperaturen mellan 7 och 27 grader. I juni, juli och augusti är temperaturen som varmast och är mellan 30 och 31 grader som varmast och mellan 18 och 22 grader som kallast.

Flest antal soltimmar är det under maj och juni där antalet är nio. Resten av året ligger antalet mellan 6 och 8 och flest soltimmar, sex stycken, är det under vintertiden mellan november och januari. Sju soltimmar är det i februari och oktober och resten av månaderna är det åtta soltimmar per dygn.

Det regnar som mest under juli och augusti där det är mellan 12 och 14 regndagar per månad. Som minst regnar det under december och januari med två regndagar. Regndagarna tycks bero på vilken temperatur, och därmed även luftfuktighet, det är: ju varmare temperatur, desto fler regndagar.

Kinas Historia

Kina har en lång historia och det som idag räknas som dess början inträffades omkring år 6 000 f.v.t. då folket var bosatta och höll på med jordbruk. De folk från den tiden som är mest kända idag är Sanxingdui och Longshan. Sanxingduifolket är bland annat kända för sina artefakter och hantverk de tillverkade, däribland masker i brons, klockor, offeraltare, skålar, yxor, svärd, knivar och fågelhuvuden tillverkade i brons. De använde sig även av andra material när de tillverkade sina föremål och redskap, bland annat guld, elfenben och keramik. De tillverkade även en stor staty i brons föreställande en människa, vilket än idag är den största bronsstatyn av denna typen. Samtliga av dessa föremål och skatter har idag tillfångatagits av tjuvar som förvarar dem i museum runtom i världen istället för att låta skatterna fortsätta tillhöra platsen där de lämnats och personerna som idag lever där.

kinesiska-muren-sliderDe olika folken som bott på landytan som idag kallas Kina har styrt sina territorier på olika sätt under olika tidsperioder. Ofta har närliggande territorier och folk samverkat och samarbetat med varandra. Idén om Kina som ett enhetligt rike uppstod först vid år 221 f.v.t. i samband med att den dåvarande kejsaren tog makten. Det var under denna period som den Långa muren började byggas.

Därefter kom Handynastin vilket var en tid av det andra kejsardömet i landet, skapat av rebeller i landet. Denna period pågick under ungefär 400 år och folket ägnade mycket tid åt bland annat konst och vetenskap. Konfucianismen blev till en idé som kom att genomsyra sättet att styra landet på.

Efter denna tid var det en kort tid med monarker, vilka började slåss mot varandra och tillslut var samtliga av dem döda och med dem även en stor mängd civilt folk. Därefter kom en ny kejsare till makten och efter en kort tid hamnade de i konflikt med närboende nomadfolk varpå de var tvungna att fly. Dessa två grupper fortsatte ligga i konflikt med varandra under en tid och under samma tidsperiod gjorde buddhismen sitt intåg i området och det var även under denna tiden som krutet skapades.

Sedan dess har det flera gånger varit inbördes konflikt mellan olika folk i landet då det fanns hot mot samtliga folk i landet.

Ett par hundra år senare började andra länder kriga mot, eller starta konflikt i, landet. Exempel på detta är opiumkriget med Storbritannien samt när Japan tog sig in i landet efter första världskriget, vilket fick som följd att det blev inbördeskrig mellan kommunister och nationalister. Kommunisterna var de som tillslut kom till makten och utropade Kina som en folkrepublik under mitten av 1900-talet. Senare kom Mao Tse Tung till makten och införde maoism.

Intressant om Kina /varför besöka Kina

Om man besöker Kina brukar det vara vanligt att åka till huvudstaden Peking för att kolla på olika kända sevärdheter, platser och byggnader. Mycket av den Gamla staden har rivits sedan tjugo år tillbaka men det finns fortfarande en del gamla byggnader och kvarter kvar som går att besöka. I staden finns även ett stort utbud av konst, nattklubbar, pubar och musikscener. Enligt vissa personer finns dessutom den bästa maten i landet i just huvudstaden.

kina-kulturEn annan vanlig sak som är vanlig att göra när man besöker Kina är att gå upp på Kinesiska muren. Från denna sägs det att det är en fantastisk utsikt. Muren består av flera olika delar som är i varierande skick; vissa är nyrenoverade medan andra delar av den är äldre. Oavsett vilken del av den som besöks så är syftet detsamma: Att minnas den organisatoriska förmågan som fanns i kejsardömet.kina-drake

Städer som är vanliga att besöka är Shanghai och Hongkong. I Shanghai finns bland annat Pärltornet vilket är den högsta byggnaden i hela landet. I staden finns det även tillgång till strandpromenader, parker och en bit utanför stadens centrum finns det många fina byggnader och hus. Även i Hongkong finns det stränder och dessutom vackra skärgårdar.

Kina är fantastiskt med mycket traditioner och ett underbar kultur, ett måste på jorden runt resan! Mer information om Kina kan du hitta på deras officiella webbplats för turism.

Du kanske även gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *