Japan – Resa jorden runt med stopp på Japan

japan-flaggaJapan är en östat belägen i Stilla havet, intill Japanska havet, Ryssland, Kina, Nord- och Sydkorea, Ochotska havet, Östkinesiska havet och Taiwan. Landet har gjort sig internationellt känt på grund av sin säregna arkitektur, sina forntida monument och sin storslagna natur. Läget gör det till ett bra resmål där det finns enormt mycket att upptäcka på varje ö som landet består av. Något som gör landet unikt är att det trots sin stora befolkningsmängd ändå inte är totalt urbaniserat utan till största delen, över 65 procent, består av skog och mark.

Geografi

Landet ligger i Asien och är en arkipelag som består av 6852 öar där de största öarna är Honshu, Hokkaido, Kyushu och Shikoku vilka utgör 97 procent av den totala ytan i landet. Invånarantalet uppgår till 127 miljoner personer vilket gör det till det tionde mest befolkade landet i hela världen. japan-kartaLandet är även den tredje största ekonomin i hela världen, mätt i BNP.

Till ytan består landet till största delen av berg och det finns även en mängd aktiva eller passiva vulkaner på öarna. Här finns bland annat det högsta berget – Fuji – som är 3 776 meter över havet.

Klimatet i landet är tempererat och har ett fuktigt monsunklimat där det ibland drar in stilla vindar från havet bredvid under sommaren. Under vintern kommer vindarna från andra hållet.

På grund av landets beskaffenhet sker det ibland naturkatastrofer av olika slag, såsom jordbävningar som sker över hela landet omkring 1 500 gånger per år. Även tyfoner och tsunamivågor är vanligt förekommande.

Det finns en stor ekologisk bredd bland växter och djur och flera arter inom bland annat trädsorter som björk, poppel, ek, viden, al och bok. Djuren som finns är bland annat en japansk jättesalamander som kan bli upp till 1,5 meter, vesslor, mårdhund och seroven.

Den stora mängden skog i landet innefattar allt från subtropisk skog, barrskog, lövskog och tempererad skog. I landet råder ingen större mängd allemansrätt och de flesta skogar är privat ägda, varav de flesta skogsområden är förbjudet område att besöka. Istället finns det ett större intresse för att bestiga berg året runt; på sommaren genom att klättra upp för dem och på vintern är det huvudsakliga syftet att åka skidor ner för dem.

Bästa tid att resa till Japan

Årstiderna i Japan ser ungefär likadana ut som i Sverige, året runt, med enda skillnaden att det är varmare i Japan året runt. Under vintern – december till februari – ligger temperaturen som lägst vid 0 grader och som högst vid 12 grader. Under mars och april är lägsta temperaturen 4 grader och högsta 19. Under sommaren och tidig höst – juli till oktober – ligger temperaturen som lägst vid 14 och som högst vid 31 grader. Under november är temperaturen som lägst 8 grader och som högst 17 grader.

japan-naturVattentemperatuen är som högst mellan juli och september där den ligger mellan 24-26 grader. Som lägst är den i februari och mars då den är 16 grader. Regndagarna är flest under juni, juli och september med 20 regndagar per månad och som minst under december och januari med 9 regndagar per månad.

Flest soltimmar – sex stycken per dygn – är det under januari, februari, mars, maj, augusti och december. Minst soltimmar – fyra stycken – är det under juni, september och oktober. Under april, juli och november är antalet soltimmar fem per dygn.

Japans Historia

Människor har bott på öarna sedan minst 35 000 år f.v.t. och landet finns bland annat omnämnt i kinesiska skrifter från det första århundradet och det har även återfunnits kvarlämningar såsom verktyg som tros vara från omkring 12 000 år f.v.t. Från början hade landet en geologisk förbindelse med fastlandet, genom landbroar, från både (nuvarande) Ryssland och Korea vilket har gjort att floran och faunan som finns på landet till stor del är lika varandra eller åtminstone vara besläktade.

japan-folkUnder år 10 000 f.v.t. fanns ett folk i Japan om kallades för Jomon och som var ett folk som var halvbofasta och levde på jakt och samlande i stor utsträckning. De är bland annat kända för sin krukmakarkonst där de tillverkade och dekorerade krukor med vackra mönster och inristningar. Livet tros ha varit organiserat som ett stamsamhälle och det har bland annat visat sig att de ägnade sig åt tandläkarkonst. De hade ett eget tideräkningssystem där varje tidsperiod har ett eget namn. Dessa sätt att räkna tid på har ännu inte blivit officiellt erkända, och trots detta är systemet en metod som forskare idag använder sig av.

Officiellt räknas det som att det första kejsardömet grundades år 660 f.v.t. vilket baserar sig på skrifter och krönikor som skrev under början av 700-talet. Landet hade ett rikt teknologiskt utbud och hade ett nära samarbete med både Kina och Korea där de utbytte idéer och kunskap med varandra.

Under 1800-talet skapade invånarna i Japan olika taktiker för att inte utsättas för den västerländska imperialismen, vilket i praktiken bland annat innebar att de skapade ett klassfritt samhälle. Dock uppmanades och påtrycktes det från länder utomlands att de var tvungna att omforma hela sitt samhälle till att likna västs om de skulle komma undan deras intrång, vilket innebar att näringsliv, industri, armén, flottan och undervisningsinstitutionerna genomgick en förändring i enighet med västerländska ideal som rådde då. Som följd av detta var de även tvungna att skapa en nationalistiskt driven politik, vilket ledde till att de hamnade i konflikt med närliggande länder såsom Ryssland där Japan ”vann”.

Vidare började Japan att kolonialisera Korea och började kriga med Kina vilket framför allt drabbade den civila befolkningen. Under andra världskriget attackerade de en mängd olika kolonier i Södra Asien och Sydostasien, för att därefter gå till attack mot USA. USA skickade då en mängd atombomber över civilbefolkningen i Japan.

Intressant om Japan / varför besöka Japan

Det finns en mängd olika världsarv i Japan. Exempel på dessa är Buddhistiska monumentet vid Horyu-ji, rester från det gamla kungariket Ryukyu (Gusuku), Fredsmonumentet i Hiroshima, Historiska monumentet från antika Kyoto, Nikko-templen och Yakushima. Det finns även en mängd heliga platser längs Kiibergskedjan.

japan-kulturEtt flertal högtidsdagar finns under hela året, däribland Dagen för de som skall bli myndiga (Seijinshiki) den 13 januiar, Dagen för nationens grundande (Kenkoku kinen no hi) den 11 februari, vårdagjämningen (Shunbun no hi) den 21 mars, Naturdagen (Midori no hi) den 29 april, Barnens dag (Kodomo no hi) 5 maj, Fredshögtid i Hiroshima 6 augusti och en mängd andra dagar.

I hela landet finns även en mängd vackra tempel och heliga platser som för invånarna har fyllt en viktig funktion över tid. En sak som är viktig att komma ihåg om man tänkt besöka tempel eller personer som bor i Japan är att alltid ta av sig skorna innan man går in i en bostad eller byggnad, då detta är kutym. En annan vacker plats att besöka är berget Mount Fuji som är beläget två timmar från Tokyo med motordrivet fordon. Naturen där är alldeles makalös!

Japan måste upplevas på din Jorden runt resa och är en härlig ö med mycket att se. Mer information om Japan kan du hitta på deras officiella webbplats för turism.

Du kanske även gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *