Indonesien inkl Bali – Resa jorden runt

indonesien-flaggaIndonesien är en stat i Sydostasien och Oceanien och består av över 13 000 öar. Landet är det fjärde folkrikaste i hela världen och över 238 miljoner invånare är bosatta där. Grannländerna är Papua Nya Guinea, Östtimor, Malaysia, Singapore, Filippinerna, Australien, Andamanerna och Nikobarerna. Landet är bland annat känt för sin otroliga natur med vackra färger och skiftningar mellan olika kontraster: grönt vatten mot gråbruna berg, gröna trädklädda berg belägna ute i det blåa havet och solnedgången som gör hela världen gulorange.

Geografi

Flera av öarna som Indonesien utgörs av är tillverkade av vulkaniska berg vilket innebär att höjderna på vissa ställen, på vissa öar, är väldigt hög. Havet som omger öarna är väldigt djupt och i det finns flera djuphavsgravar som sträcker sig till ett djup av 6 000 meter. Mestadels utgörs öarna av kuststäder på låga höjder. På grund av sin placering mellan kontinentalplattor så inträffar ofta naturkatastrofer i området, däribland tsunamis. Även översvämningar och torka är saker som drabbar landet.

indonesien-vackertKlimatet är tropiskt och varmt, vilket beror på att landet ligger nära ekvatorn. På grund av sitt läge vid kusten är det ofta bra med nederbörd. Stora delar av landytan täcks av regnskog, vilken har skövlats i ganska stor utsträckning och lett till att jorden blivit utarmad.

Det finns en stor mångfald i ekosystemet i landet och artrikedomen är stor bland växter och djur. Vissa av dessa djur är utrotningshotade som en följd av industrialismen och skövlingen av skogarna, däribland orangutangen. Det finns dock organisationer som jobbar med att ha rehabiliteringscenter för dessa djur i försök att inte få dem att dö ut helt.

Bästa tid att resa till Indonesien

Temperaturen i landet ligger året runt på en jämn nivå, mellan 30 och 33 grader som mest och 22 eller 23 grader som minst. Som varmast är det mellan april och november där maxtemperaturen ligger på 33 grader varje månad. Minimumtemperaturen ligger på 23 grader alla månader utom juli och augusti där den ligger på 22 grader. Under mars och december är högsta temperaturen 32 grader och minimumtemperaturen är 23 grader. Under februari är den högsta temperaturen 31 grader och den lägsta 23 grader och under januari är maxtemperaturen 30 grader och den minsta temperaturen ligger på 23 grader.

Pagoda

Pagoda

Vattentemperaturen ligger året runt mellan 28 och 30 grader. Som varmast är vattnet under april och maj där temperaturen är 30 grader. Under mars, juni, juli, augusti, september, oktober, november och december är vattentemperaturen 29 grader och under januari och februari är temperaturen i vattnet 28 grader.

Antalet soltimmar varierar mer än temperaturen under året och ligger mellan fyra som minst och nio som flest. Flest antal soltimmar är det under juli, augusti och september där antalet uppgår till nio, under april, maj, juni och oktober är antalet timmar med sol åtta per dygn, under mars och november är antalet sju, under februari och december är det sex stycken och som minst är det under januari med fyra stycken per dygn.

Regndagarna ligger mellan 13 som minst och 26 som mest. Minst regnar det under maj och juni med 13 respektive 14 regndagar och som mest regnar det under december och mars med 25 samt 26 regndagar. Mellan juli och september är antalet regndagar mellan 16 och 17, under april är antalet 18, under oktober är det 19 stycken. Under november, januari och februari ligger antalet mellan 23 och 24 regndagar per månad.

Indonesiens Historia

Det finns fossiler som tyder på att platsen var bebodd för över en miljon år sedan, av Homo erectus. Därefter levde Homo floresiensis där fram tills för mellan 20 000 och 12 000 år tillbaka. De vi idag känner till som folk som levde där var malajiska folk omkring år 1 000 f.v.t. De levde med att odla mat, bland annat skapade de en speciell teknik för risodling och runt detta byggdes samhällen upp.

Det har funnits en mängd olika folk och riken sedan dess, bland annat Sriwijaya-riket under 600 talet e.v.t. som höll på mycket med handel och som hade sitt utgångsläge i de hinduistiska och buddhistiska idéerna, Sailendra under 700-900-talet som skapade flera olika monument och Majapahit 1294 vars geografiska bredd höll till över större delar av Indonesien.

Därefter kom bosättare från andra länder, och religioner fick spridning i landet och många invånare konverterade till dessa. Över tid skapades nya slags religioner som hade inslag av de tidigare, då de utgick från dessa.

indonesien-kulturUnder 1 500-talet kom kolonisatörer från Europa till landet och försökte stjäla naturtillgångarna som fanns på landet. Européerna skapade kryddföretag med kryddor från Indonesien och höll igång detta fram tills 1 800-talet när de gick i konkurs. Som följd av detta fortsatte Nederländerna att kontrollera Indonesien och såg det som ”sitt” land. De tvingade lokalbefolkningen jobba som deras slavar, då de behövde varor och grödor för att sälja till andra ställen.

Under 1 900-talet gjorde de kolonialiserade mer motstånd och de försökte med olika metoder, såsom att skapa olika partier, vilka förbjöds av staten och holländarna. De försökte med militär göra motstånd men detta ledde till att de ”ansvariga” deporterades iväg till en avlägsen ö och motståndet förbjöds.

Landet förklarade sig självständigt år 1945. De som var allierade beslutade att landet skulle återlämnas till Nederländerna och istället kom brittiska trupper och började kontrollera landet. 1949 blev Nederländerna Indonesiens självständighet.

Intressant om Indonesien / varför besöka Indonesien

I landet finns det flera olika naturreservat och omkring 8 procent av ytan i landet blir skyddat av naturskydd och jaktreservat samt nationalparker. Fyra av dessa parker är med på en världsarvslista: Komodo nationalpark, Lorentz nationalpark, Sumatras tropiska regnskog och Ujung Kulon nationalpark.

Om man reser till Indonesien är det vanligt att besöka Bali. Där finns bland annat Culture Park vilket är en plats med gigantiska statyer och välformade grönområden. Om man vill snorka kan man åka till Lembongan. Det går också att vandra runt på ön eller åka taxi för att se sig om. På marknaderna säljs frukt, grönsaker, kryddor och kläder. Det rekommenderas att köpa vaniljstänger då dessa ska vara av väldigt fin kvalitet.

Det finns även vulkaner som går att klättra upp på, samt berg och skogar. Detta går att göra både som en dagsutflykt, som en längre vandring eller tillsammans med en guide och andra resenärer.

Om man vill åka till ett ställe som är en typisk turistort och sönderexploaterat av turistindustrin kan man ta sig till Kuta Beach. Det har gjorts om till att vara en plats som består av långa sandstränder vid det ljusblå havet och klar himmel med solstolar och parasoller strategiskt utplacerade över stränderna. Här finns även hotell med poolar och krukväxter. Perfekt för den som vill ha det så!

Indonesien är med sina många öar ett land med många länder i sig, det är ett spännande resmål med en helt annan kultur och livsstil jämfört med många andra länder. Besök gärna Indonesiens officiella webbplats för turism.

Du kanske även gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *