Tanzania inkl. Zanzibar – Resa jorden runt

tanzania-flaggaTanzania är ett oerhört fint land med en fantastisk natur beläget i Östafrika. Grannländerna är Moçambique, Malawi, Zambia, Kongo-Kinshasa, Burundi, Rwanda, Uganda och Kenya. Landets östra del gränsar mot Indiska oceanen.

Geografi

Landet ligger söder om ekvatorn och består av 26 stycken regioner, inklusive den autonoma regionen Zanzibar. Vegetationen i landet är varierande och består av allt från vulkaniska bergarter, granit och gnejser till savann, grässavann, gles trädvegetation, halvöken, stäpp, gräs, säv, insjöar, träsk och mangroveskog. Bergen i landet uppnår en höjd mellan 800 – 1 500 meter över havet, vilket innebär en fantastisk utsikt.

tanzania-djurDet finns även flera sjöar, bland annat de Stora Sjöarna i Afrika. I landet finns även krater, Afrikas näst högsta vattenfall – Kalambofallen – och olika bergskedjor av vulkaniskt ursprung.

Den biologiska mångfalden i landet är hög och innefattar en mängd olika växter, djur och insekter. Bland annat finns det 320 olika däggdjursarter och 1 000 olika fågelarter i landet!

Bästa tid att resa till Tanzania

tanzania-kartaKlimatet är varmt året runt och de variationerna som förekommer är framför allt kopplade till de olika lokala platserna och beror på vilken höjd över havet platsen är belägen på. Överlag är det tropiskt savannklimat i hela landet och det regnar då och då mellan juni och oktober. Landet kan sägas bestå av fyra huvudsakliga klimatzoner, vilka utgörs av kustbältet – som är omkring 30 grader året runt och har en luftfuktighet på nära 100 procent -, platåerna, sjöregionerna och bergsområdena – där klimatet är milt. Varmast är landet mellan november och mars och regnperioden sägs vara mellan mars och maj. Det förekommer även en kortare regnperiod under december månad.

Beroende på vilken del av landet man befinner sig i är det lite olika temperaturskillnader som förekommer:

Songea: varmast i november där temperaturen är mellan 18 – 28 grader. Regnperioden är under januari månad.

Dar Es-Salaam: Varmast mellan januari och februari där temperaturen ligger mellan 18 – 31 grader. Regnperioden är i april.

Dodoma: Varmast mellan november och december, 18 – 31 grader. Regnperioden är i januari.

Musoma: Varmast i oktober med mellan 19-29 grader. Regnperioden inträddar under april.

Historia

Landet har varit bebott av människor sedan 2 miljoner år tillbaka, vilket är en av de platser i hela världen som varit befolkad sedan så lång tid tillbaka. För ungefär 10 000 år sedan började folket som bodde där hålla på med jordbruk och djurhållning – detta var ungefär 5000 år tidigare än jordbruket uppkom i Europa! Det är olika folk som bott på platsen över tid och genom samarbete nådde de den framgången landet fick se över tid. Folk bodde även på Zanzibar under samma tidsperiod och för ungefär 20 000 år sedan blev ön till en handelsplats där människor från flera olika kontinenter åkte för att delta i handeln, bland annat kom folk från olika delar av Afrika, Indien och Mellanöstern samt omkringliggande ögrupper. Det var även vid denna tiden den första moskén byggdes, vilken byggdes vid Stora sjöarna.

tanzania-historiaDet finns idag inte särskilt mycket säker information om vilket språk som talades av invånarna på den tiden. Vissa menar att det främst talades ett klickspråk och andra menar att språket var verbalt och bestående av grammatik, ord och uttryck.

Folket som levde där började tillverka verktyg och redskap av olika naturmaterial som fanns där, såsom järn, stål och sten. Det var här den första teknologin uppkom. De sociala nöjena som folk ägnade sig åt var bland annat dans, musik och berättande. Även konsthantverk, smyckestillverkning, klädestillverkning och konst i vackra färger och med fascinerande motiv skapades.

De första européerna som angrep landet var Portugiser som gjorde anspråk på att ta kontroll över Zanzibar. Detta var under 1 600-talet. De började odla bisarra mängder kryddor på marken, tillfångatog människor som levde där och tvingade de sköta deras kryddodlingar. Portugiserna samlade på sig elfenben (vilket idag har gjort att elefanter i flera områden är utdöda eller utrotningshotade). De kidnappade även 50 000 människor och sålde dem som slavar. Fastlandet var mer isolerat och blev angripet av Tyskland först på 1 800-talet.

Tanzania blev självständigt år 1961 och Zanzibar 1963. År 1964 bytte landet namn från Förenade republiken Tanganyika och Zanzibar till Förenade republiken Tanzania. I dag och sen en längre tid tillbaka har både fastlandet och Zanzibar egna presidenter.

Intressant om Tanzania / varför besöka Tanzania och Zanzibar

zanzibarI landet finns det många olika savannområden, vattenfall, nationalparker med söta djur såsom kefferbuffel, lejon, flodhäst, elefant, giraff, zebra, antilop och fläckig hyena – där flera av dessa är utrotningshotade. Det finns även en stor krater, Ngorongorokratern, som är 22,5 km i diameter och idag utgörs av betesmark för stora flockar djur och även agerar nationalområde.

Det finns även en stor mängd olika musik, dans och konst i landet. Dessutom finns det extremt fina byggnader och hus i landet då personer som bor där har en lång erfarenhet av att bygga speciella runda hus. Det finns även gamla hus i Stenstaden, vilket är en plats som dessutom finns med på listan över världsarv.

I städerna finns det gott om skulpturer och det finns flera kända poeter i Tanzania som är kända för sin poesi.

Utöver det finns det två ytterligare naturområden som brukar rekommenderas att besökas: Tanga (även kallat ”Amboni Caves”) vilket är grottor som är flera miljoner år gamla och har formats under väldigt lång tid. Den andra platsen är Natronsjön där flamingos samlas varje år och sjön i sig är även röd vilket gör det till en oförglömlig plats!

Att resa Jorden runt med stop i Tanzania är en härlig upplevelse. Mer information om Tanzania och Zanzibar kan du hitta på deras officiella webbplats för turism.

Du kanske även gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *