Seychellerna – Resa jorden runt med Seychellerna

seychellerna-flaggaSeychellerna är en östat beläget i Indiska oceanen, till öster om Afrika. Landet består av 118 öar och 50 av dessa är korallöar. Landet är bland annat känt för sina marknader, sin arkitektur och byggnadskonst. Det finns flera imponerande landmärken på öarna och flera tempel med noggrant utvalda mönster, vinklar och detaljer. Runt flera av öarna finns det stora stenblock och klippor med mönster skapade av tidvattnet.

Geografi

Seychellerna är beläget i västra delarna av Indiska oceanen och är till sin karaktär väldigt originell då öarna består av olika slags grundmaterial; Det finns både korallöar och granitöar. Den största av dessa öar är Mahé, som består av granit. Andra större granitöar är Praslin och La Digue. De granitöar som har en mindre storlek är bland annat Aride, Frigate, Moyenne och Round. En av korallöarna som finns är Aldabraatollen.

seychellerna-skoldpaddaKlimatet är tropiskt och temperaturen är ganska jämn året runt. Temperaturen i tropiska klimat brukar vanligtvis vara högre än de som förekommer på Seychellerna, detta beror på närheten till havet som gör att det kommer in vindar till öarna. Det förekommer sällan stormar, däremot är det vanligare med torka vilket även är ett av de största problemen som finns i landet: tillgång till vatten. Detta beror på att det regnar sällan och aldrig några längre perioder.

Det finns en stor mångfad bland floran och faunan i landet och djurlivet innefattar bland annat djur som jättesköldpaddor, Afrikanska jättesnäckor, krokodiler, marianneglasögonfågel och olika sorters sjöfåglar. Bland växterna finns det bland annat köttätande växter och dubbelkokosnötsträd.

Bästa tid att resa till Seychellerna

Temperaturen i landet ligger året runt mellan 27 och 30 grader som högst och mellan 23 och 25 grader som lägst. Som kallast är det mellan juni och september där högsta temperaturen ligger mellan 27 och 28 grader och lägsta temperaturen ligger mellan 23 och 24 grader. Mellan oktober och maj ligger temperaturen som mest mellan 29 och 30 grader och som lägst mellan 23 och 25 grader.

Vattentemperaturen ligger antingen på samma temperatur som den varmaste lufttemperaturen eller en grad lägre. Detta gäller året runt. Detta innebär att vattnet året runt har en temperatur som ligger mellan 26 och 30 grader.

seychellerna-naturAntalet soltimmar ligger året runt mellan fem och åtta stycken per dygn. Det lägsta antalet är mellan december och februari där antalet ligger mellan fem och sex stycken. Under mars, juli, oktober och november är antalet sju och under april, maj, juni, augusti och september är antalet åtta.

Regndagarna ligger i antal mellan 14 och 20 året runt. Som minst regnar det under februari, mars, september och oktober där antalet är 14 regndagar. Under april, juni, juli och augusti är regndagarna 16 stycken per månad och under maj är antalet regndagar 15.

Seychellernas Historia

Ön har varit befolkad sedan åtminstone 800-talet. Européerna kom dit först under 1500-talet och sedan dess koloniserades landytan av portugiser och fransmän. Fransmännen började under 1700-talet flytta dit slavar  och därefter övertogs landytan och de nya kolonisatörerna var britter. Slavarna tvingades till att odla olika grödor såsom sockerrör, kokosnötter och kaffe.

Befolkningen i landet gjorde så de blev självständiga år 1976 genom en kommunistisk statskupp. Sedan dess har landet styrts av ett röstningssystem där man röstar på olika partier som man vill ska härska över landet.

Intressant om Seychellerna  / varför besöka Seychellerna

De flesta som åker som turister till landet gör det för att ligga på stränderna och plaska runt i havet. Det finns dock en mängd saker utöver det som går att göra i landet! Bland annat finns det en stor mängd natur, både vild, tämjd och i form av naturreservat. Det finns även olika aktiviteter att göra eller restauranger att äta på.

seychellerna-vackertNaturreservaten finns både på land och under vattnet. På land finns det bland annat ett naturreservat som är speciellt inriktat på fåglar och det finns flera tusen olika fåglar i detta. Det finns också många stora skogar som går att vandra i, berg att klättra på och stränder som är mer öde och mindre aktivt utformade för turister.

I vattnet går det att snorka bland korallrev, hajar och jättesköldpaddor. Fisklivet som finns är stort och det finns många ovanliga fisksorter här, såsom lejonfiskar och barracudor. Jättesköldpaddor finns även i Aldabra vilket är en plats som blivit klassad som världsarv. Där finns den största mängden jättesköldpaddor i hela världen samlade på en och samma plats.

Det går att ta sig mellan de olika öarna som finns, både med flyg och med båt. Detta gör att man kan utforska större områden av världen om man skulle vara intresserad av detta.

Curieuse Marine National Park är en nationalpark för det marina livet. Där finns bland annat havssköldpaddor, valhajar och mantor.

Seychellerna är en fantastisk ök med mycket traditioner och ett underbart väder, ett måste på jorden runt resan! Mer information om Seychellerna kan du hitta på deras officiella webbplats för turism.

Du kanske även gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *