Resa jorden runt med stopp på Mauritius

mauritius-flaggaMauritius är en östat som är belägen i Indiska oceanen. Till staten hör flera olika öar: Agalega, Rodrigues och Cargados Carajos Shoals. Staten gör även anspråk på att två ytterligare öar – som förut varit koloniserade av Frankrike respektive Storbritannien – ska höra dem till. Landet är känt för sina djupa skogar, höga berg med tillhörande vattenfall och utsikt över landet och havet. Det finns flera insjöar i landet där det går att åka båt eller bada. Stadskärnan består av många höga byggnader som sträcker sig från kusten in till insjöarna och mellan olika städer går det breda motorvägar som är trafikerade av bilar och bussar.

Geografi

Mauritius ligger i Indiska oceanen och är en av flera öar som tillhör ögruppen Maskarenerna. Ögruppen bildades för omkring 8-1,5 miljoner år sedan av vulkanutbrott som skedde. Det finns fortfarande många aktiva vulkaner i området. Landet består av olika vegetation beroende på vilken del man befinner sig i. I de norra delarna är det framför allt slättland, i centrala delarna är det högplatå och i söder är det berg. Runtomkring ön är det korallrev.

coral-mauritius-1Det högsta berget på ön mäter 827 meter över havet (jämfört med högplatån i landet som är 600 meter över havet). Det finns även ett stort antal floder i landet och de största av dessa är Rivière Terre Rouge, Rivière Noire, Rivière des Créoles, Riviére du Poste de Flacq och Grand Rivière Sud-Est.

Mycket av naturen som finns på landet har aktivt flyttats dit från Madagaskar och idag finns det flera olika växtarter och djurarter på ön som är endemiska och enbart finns i vissa specifika områden där. Dessa djur och växter är utrotningshotade. Det finns även en yta bestående av urskog och det finns även en hel del ordinär skog. 

Bästa tiden att resa till Mauritius

Klimatet i landet är tropiskt och kan upplevas som svalare i och med att det går passadvindar där. Under sommaren – som varar mellan november och maj – är det hög temperatur, omkring 28-30 grader dagtid. Det förekommer även mycket nederbörd under denna perioden. Under vintern, mellan juni och oktober, är vädret varmt och torrare. Temperaturen då ligger omkring 24-27 grader på dagen. Vattentemperaturen är året runt mellan 23-28 grader.

Historia

historia-mauritiusFörsta gången vi idag känner till att landet har beskrivits var under 1400-talet av araberna. Det finns dock ingen information att tillgå huruvida de besökte ön eller inte, det är dock troligt att de gjorde det i och med att det fanns skeppsvrak som hittades där och som tyder på att människor vistats på ön. Européerna, eller närmre bestämt portugiserna, kom dit under 1500-talet och bosatte sig där. Ön var då obebodd efter vad de har beskrivit det.

Senare blev Mauritius en koloni som styrdes av Nederländerna i och med att även de skickat dit folk som bosatte sig där. Därefter har kolonin ägts av Frankrike och Storbritannien. Anledningen till att de olika aktörerna var intresserade av att göra kolonin till sin berodde på de mängder av naturtillgångar som fanns där i form av mineraler, ebenholt och odlingar av tobak och sockerrör. De kidnappade även människor från Madagaskar, Europa, Indonesien och Indien och förslavade dessa och tvingade dem sköta deras odlingar och ta fram material som kolonisatörerna hade bestämt hade ett värde. Slavarna lyckades dock fly därifrån och ön blev även invaderad av en stor mängd råttor som holländarna av misstag råkat ta med sig till ön.

Holländarna bestämde sig i början av 1700-talet att lämna ön i och med att de ansåg att det var dåligt väder där och det hade varit torka under en lång tid som lett till att alla odlingarna hade dött. Därefter togs ön över av Frankrike som återigen började odla socker på ön som de tvingade slavar sköta. Efter den franska revolutionen kom dock en ny lag som förbjöd slaveri, vilket kolonisatörerna inte alls tyckte om. Under 1800-talet ägde Napoleonkriget rum och det blev ett sjöslag mellan Frankrike och Storbritannien på Mauritius och Rodrigues, vilket slutade med att Storbritannien tog Frankrikes koloni i besittning och de lät befolkningen ha sitt eget språk, religion, lagar och levnadssätt. Det fanns fortfarande förslavade personer på ön under detta styret och år 1835 förbjöds det. Det har dock inte varit jämlikt på ön sedan dess heller utan har funnits kontroverser mellan olika folk som bott på ön där vissa haft rättigheter som andra inte haft och liknande. Det kom bland annat många indier och bosatte sig där och det tog 30 år innan de fick samma rättigheter som andra i landet.

Mauritius blev självständigt först 1968. Idag finns det folk med olika härkomst som bor på ön, bland annat från Afrika, Europa, Australien och Asien. Landet hade under den kolonialistiska tiden legoknektar som försvar och har idag inget försvar längre.

Intressant om Mauritius / varför besöka Mauritius

strandDet finns en hel del saker att göra och upptäcka på ön och i och med att de har turister som en stor inkomstkälla finns det diverse turistattraktioner att ta del av. Detta kan till exempel innebära att åka ut med båtar på havet och snorkla eller dyka. Upptäcka korallreven och alla fiskar som finns i vattnet där. Det finns stränder runtom hela landet och därmed även många badplatser. Jordbruket är utbrett och det odlas bland annat mycket frukter såsom mango, papaya, ananas och bananer. Även många olika sorters blommor finns att kolla på, till exempel alamand, hibiscus, anthurium och heliconia. Det finns även möjlighet att åka över till närliggande öar och besöka dem.

I städerna finns många hotell och lägenheter att hyra för övernattning och dessa är ofta placerade med närhet till såväl staden som havet. Textilindustrin i landet är stor och det är flera i landet som har klädestillverkning som jobb. Här finns även tillgång till golfbanor, skogar och höga vattenfall. Vid vissa delar av landet finns det även berg som sträcker sig ut i vattnet från vilka det går att hoppa ner i vattnet. Det finns många vilda djur där, som delfiner, krokodiler, zebror, lejon, hjortar och stora sköldpaddor.

På marknader går det att köpa frukt och grönsaker, det finns lokala tétillverkare, saltskapare och personer som tillverkar olika mat och drycker. Arkitekturen finns i många olika stilar och kan vara både religiösa eller icke-religiösa.

Jorden runt med stopp på Mauritius är perfekt, då det blir som en avslappnande del på din Jorden runt resa. Läs mer på deras officiella webbplats.

Du kanske även gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *