Jorden runt med stopp i Marocko

marockos-flaggaMarocko är ett land beläget i västra Nordafrika och har en befolkningsmängd på nästan 34 000 000 personer. Landet är känt för sin matlagning som har ansetts vara väldigt mångfacetterad. Landets influenser härstammar från hela världen och maten består av bland annat couscous (en gryträtt), oliver, lök, granatäpplen, fikon, nötter, persilja och mynta samt kyckling eller lamm. Landområdena består av höga berg, klippor, skogar och ökenliknande områden. Det finns även källor med vatten i skogarna och vid bergen. Med närheten till havet finns det även möjlighet att ge sig ut på utflykt med båt.

Geografi

Det geografiska läget är i nordvästra Afrika och landet gränsar till Algeriet, Spanien och Västsahara samt Medelhavet och Atlanten. Landet kännetecknas av sina branta klippor, vikar och uddar. Det finns enbart ett fåtal hamnar längs kusten i och med att det ofta är sandstormar som drar med sig stora mängder sand längs landsslutet. Den högsta punkten i landet är berget Jbel Toubkal med en höjd på 4 165 meter över havet och den lägsta punkten är Sebkha Tah som ligger 55 meter under havet. I landet finns många bergskedjor som sträcker sig över hela landet. Vid öst är landskapet högre än i resten av landet och består där av en högplatå som angränsar till Algeriet. Till söder finns den långa bloden Ziz som har gjort växtligheten väldigt gynnsam i området.

Bästa tiden att resa till Marocko

Marocko-2-1200x674I Marocko är det medelhavsklimat. Längre in i landet är det varmare och torrare än ute vid kusten. Uppe på bergen i norr är klimatet skiftande och ibland uppstår jordbävningar där. Temperaturen i Marocko, eller snarare – i huvudstaden Rabat, ligger året runt mellan 17-28 grader som mest och 8-18 grader som minst under varje månad. Temperaturen skiftar mycket mellan dag och natt. Det är som kallas mellan november och februari, och särskilt under december och januari. Kylan då är dock ingen direkt kyla om man gör en jämförelse med den svenska vintern och temperaturen som är då. Vattentemperaturen i landet är ungefär lika hög som luft-maxtemperaturen eller någon grad längre, och går mellan 17-23 grader året runt. Det regnar som mest under ”vinter”-tiden, det vill säga, mellan november och februari, men även en del under oktober, mars och april. Som mest är det nio regndagar på en månad.

Historia

Landet har en mångtusenårig historia och den mesta information som finns att ta del av i Europa handlar om erövringarna som gjorts mot dem. Sedan år 429 har landet alltså belagtagits av olika kolonisatörer från Europa, kristendomen påtvingades och ”ariska läror” blev betraktade som allmänna sanningar. Romarriket, Spanien och Frankrike växlade mellan att vara kolonialägare fram marocko-11tills 1956 när de blev självständighetsförklarade. Därefter har landet styrts av tre monarker: Muhammed V, Hassan II och Muhammed VI. Dessa kungar har styrt landet på ett sätt som befolkningen inte gillar och det har skett flera statskupper under årens gånger, vilka lugnades ner när en nationalistisk kampanj startades. Det har funnits konflikter med närliggande länder gällande landgränser och vilka områden som tillhör vilket land och landgränsförskjutningar har skett.

agadir-550x390Fattigdomen är väldigt utbredd och är till stor del en följd av Västsaharakonflikten som pågått sedan 1975, där Spanien sade upp sitt anspråk på Västsahara och de kolonier de hade placerat där. De skrev ett avtal på att Marocko och Mauretanien skulle få ta över landet, vilket skedde utan att invånarna i Västsahara kunde samtycka eller fick något att säga till om. Invånarna i Västsahara gjorde militärt motstånd och besegrade Mauretanien. När de gjorde motstånd mot Marocko fick dock Marocko militära insatser skickade till sin fördel från USA, Frankrike och Saudiarabien vilket ledde till att Västsahara förlorade slaget och vissa delar av deras land kunde ockuperas av Marocko. Efter ockupationen byggde Marocko en 200 mil lång mur över Västsahara som gick genom hela landet. Detta ledde till att Västsaharas befolkning tvingades fly och fick sitta i flyktingläger i öknen i Algeriet, vilket är där de fortfarande bor än idag.

marknadÅr 1991 gick FN och AU ut med ett fredsavtal som gick ut på att folket i Västsahara skulle få rösta om huruvida de ville tillhöra Marocko eller vara självständigt. Marocko ansåg att även de skulle få vara med i omröstningen i och med att deras ockupanter var bosatta i landet – vilket utgjorde en dubbelt så stor mängd som det västsahariska folket. Detta ledde till att röstningen  blev fördröjd och sköts upp och än idag (2016) har ingen röstning skett – trots att folket i Västsahara upprepade gånger gjort motstånd, demonstrerat och satt upp provisoriska läger i syfte att få tillgång till sitt land igen. Detta har motarbetats av den marockanska regeringen, deras militär och myndigheter som avhyst personerna och bestraffat dem.

Intressant om Marocko/ varför besöka Marocko

morocco-desert-camel-group-GAPDe flesta som bor i Marocko är bosatta i huvudstaden Rabat eller i den största staden Casablanca. Båda dessa städer är lokaliserade i landets norra delar. Det finns förbindelser med både buss, minibussar, taxi och tåg som är billigt och lättillgängligt. I de olika stadskärnorna som finns i städerna finns det många historiska byggnader och flera av dessa är skyddade som världsarv, bland annat de som finns i Fez, Tetouan och Marrakech. Runt om i städerna finns även moskéer som är sevärda och det finns även många anlagda trädgårdar som är vackra.

Längs hela kusten vid Atlanten finns det många badställen som folk brukar besöka när de är på semester i landet. Det finns även i många städer tillgång till så kallade bastubad, vilket har varit väldigt populärt bland turister. I landet går det också att gå på utflykt i öknen och det finns både platser som är lättillgängliga och mer svårtillgängliga. Den mest populära öknen är Erg Chebbi och en plats som är lite mer svåråtkomlig är Erg Chigaga.

På många olika platser finns det även marknader där de säljer olika typer av hantverk och mat. Hantverket som finns att köpa är bland annat mattor, keramik, krukor, smycken och tyg. Det går även att köpa olika kryddor, bär, frukter och blommor.

Jorden runt med stopp i Marocko är intressant, om du vill läsa mer om Marocko, gå till deras officiella webbplats.

Du kanske även gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *